Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Franța interzice accesul jurnaliștilor și…

Franța interzice accesul jurnaliștilor și fizioterapeuților din Rusia și Belarus la Jocurile Olimpice, de teama spionajului

Autoritățile franceze, temându-se de potențiali „spioni”, au refuzat să admită la Jocurile Olimpice din 2024 în jur de 100 de cetățeni străini care urmau să lucreze la competiții, în calitate de jurnaliști, fizioterapeuți și personal tehnic. Acest lucru a fost anunțat de șeful Ministerului francez de Interne, Gerald Darmanen, într-un interviu acordat ziarului Le Journal du Dimanche, scrie Meduza.io.

Potrivit acestuia, este vorba despre reprezentanți din Rusia, Belarus și alte câteva țări, ale căror nume, ministrul a refuzat să le dezvăluie.

„Probabil că nu au venit să comită atacuri teroriste, dar pe lângă serviciile de informații și spionajul tradițional, există posibilitatea de a obține acces la rețelele informatice pentru a efectua un atac cibernetic”, a declarat ministrul atunci când a fost întrebat ce aveau de gând să facă în Franța «agenții».

„Am refuzat un număr mare de „jurnaliști [din Rusia] care susțineau că vor să relateze despre Jocurile olimpice. Pe de altă parte, am permis prezența rușilor care lucrează pentru Comitetul Internațional Olimpic. Procedăm pe baza principiului precauției”, a declarat Gerald Darmanen.

Potrivit ministrului de interne, autoritățile franceze au verificat 960.000 de persoane care urmau să participe la Jocurile Olimpice, „până la cărăușii de apă”, pentru a se asigura că acestea nu reprezintă un pericol. În total, 4 340 de persoane au primit interdicție de a participa la Jocuri, dintre care 19 persoane de pe lista de prevenire a radicalizării teroriste (FSPRT) și 139 de persoane de pe așa-numita listă S (o listă de persoane care reprezintă o amenințare la adresa securității statului). De asemenea, 257 de islamiști radicali, 181 de activiști de ultra-stânga și 95 de reprezentanți ai organizațiilor de extremă dreapta nu au fost autorizați să participe la Jocurile Olimpice din 2024.

Jocurile Olimpice vor avea loc la Paris în perioada 26 iulie – 11 august. La Jocuri vor participa 15 sportivi ruși și 16 sportivi bielaruși, care vor evolua în condiții de neutralitate.