Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Fracțiunea PAS din CMC a…

Fracțiunea PAS din CMC a denunțat la PG construcția unui bloc locativ, fără acte permisive, în centrul istoric din Chișinău: „Se încalcă câteva articole din Codul Penal”

Sursa foto: Facebook PAS

Fracțiunea partidului Acțiune și Solidaritate din Consiliul municipal Chișinău a depus un denunț la Procuratura Generală  privind construcția unui bloc locativ fără acte permisive în centrul istoric din Chișinău. Potrivit declarațiilor Fracțiunii PAS din CMC „în ultima vreme există tot mai multe șantiere sau construcții care se ridică fără acte permisive, fără autorizațiile corespunzătoare pe teren municipal, terenul orașului”.

Aceștia au ieșit, joi, 6 iunie, în fața Procuraturii Generale, unde au declarat că au depus denunțul cu privire la un bloc care se construiește abuziv pe strada Ismail din Chișinău.

„În calitate de consilieră municipală am verificat dacă lucrările se fac în baza documentației permisive, dar și sesizat Inspectoratul Național al Supravegherii Tehnice (INST), care ne-a confirmat că lucrările de construcție au loc fără acte permisive cum ar fi certificatul de urbanism și autorizația de construcție”, a afirmat Anetta Dabija, consiliera PAS.

Aceasta a mai adăugat că lucrările s-ar fi făcut, de la bun început, cu încălcări, inițial fiind demolată o clădire, la fel, fără documentație de proiect și fara autorizație.

„Cunoaștem că și Agenția de Inspectare a Monumentelor a efectuat câteva verificări și a emis un proces verbal pentru contraventii. INST a efectuat câteva controale, a pus amenzi și a solicitat beneficiarului care construiește să stopeze imediat lucrările – lucru care nu s-a întâmplat”, a declarat consiliera PAS.

Liderii fracțiunii au mai menționat că „Primăria mun. Chișinău nu trebuie să fie indiferentă și să se implice în acest caz pentru că terenul pe care se construiește abuziv – este  în proprietatea municipalității și până la acest moment nu există un act, acord, decizie dintre Primărie și beneficiar care ar permite orice fel de lucrări de construcție”. 

„Primăria imită transparența privind aprobarea bugetului”

Totodată, la scurt timp după denunț, PAS a scris, pe rețelele de socializare, din numele lui Dumitru Ivanov, vicepreședintele fracțiunii PAS din CMC că Primăria evită să aprobe bugetul municipal, și că „imită transparența”: „De 6 luni ei (Primăria, n.red)nu au prezentat bugetul, iar acum de 6 zile se prefac ca l-au propus spre consultări, însă în realitate noi nu putem analiza pe ce se propune să fie cheltuiți banii chișinăuienilor. (…) Scopul real al Primarului este aprobarea bugetului municipal fără a fi consultat cu cetățenii”, a mai scris Dumitru Ivanov.

În aceeași postare, Dumitru Ivanov anunță că „fracțiunea PAS a făcut lucrul direcției finanțe și a elaborat un buget alternativ pentru mun. Chișinău, iar marți 11 iunie îl vom supune votului la ședința Consiliului Municipal Chișinău.”

Ulterior, primarul capitalei, Ion Ceban, a reacționat la denunțul făcut de PAS, în legătură cu blocul construit ilegal, printr-o postare pe rețelele sociale, în care afirmă că denunțurile, acțiunile și activitățile consilierilor PAS, sunt făcute pentru PR și pentru campanie electorală, iar „din lipsa rezultatelor pe țară, în fiecare zi inventează noi teme pentru a devia de la ilegalitățile pe care le fac zilnic”, scrie Ion Ceban.

Ceban a mai adăugat: „Referitor la documentul pe care îl numesc ei buget, nu s-a respectat cadrul legal, nu s-a ținut cont de cifrele transmise în circulara Ministerului de Finanțe și datele sunt total eronate, ceea ce demonstrează încă o dată că sunt neprofesioniști și nu au idee despre cum stau lucrurile. Este un document ilegal pe care l-au desenat pentru a-și face PR și campanie electorală”.