Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO/ ZdG a lansat expoziția…

FOTO ZdG a lansat expoziția anticorupție: „De la furtul miliardului la cumpărarea voturilor”. Ce spun oficialii și activiștii despre lupta jurnaliștilor împotriva corupției

Colaj ZdG

Astăzi, 10 decembrie, Ziarul de Gardă a deschis expoziția dedicată luptei anticorupție. Expoziția se află la a patra ediție, iar tema acestui an este „Zece ani de la furtul miliardului”, care este organizată la Muzeul de Istorie din capitală și va putea fi vizitată până la 24 decembrie. 

La eveniment au fost prezenți mai mulți jurnaliști, activiști civici, dar și funcționari publici, care au apreciat munca jurnaliștilor de investigație în lupta împotriva corupției.

Alina Radu, co-fondatoarea și managera Ziarului de Gardă a menționat că ZdG dorește să „permanentizeze această expoziție, pentru că există interes public, iar redacția știe cum să expună creativ corupția”. 

Am întrebat participanții la eveniment cum ei apreciază rolul jurnaliștilor, în special de investigație, în lupta împotriva corupției. 

Premierul Dorin Recean a vorbit despre problemele pe care le cauzează corupția în stat și despre cine se face vinovat de răspândirea fenomenului. 

„Ceea ce face Ziarul de Gardă, ceea ce fac cei care investighează astfel de crime, este să aducă în discuție această problemă gravă pe care o avem. Corupția, cu părere de rău, a pătruns atât de adânc, nu doar în politic, dar și în societate. E clar că politicul se face vinovat. E clar că politicul a dus societatea în această stare. Repet, ceea ce face Ziarul de Gardă ajută fiecare cetățean să conștientizeze cât de grav este să fii corupt. Cât de grav este să te dai corupt și cât de grav este să-ți tranzacționezi votul, dacă să facem referință la ultimele investigații care au fost cele mai proeminente ale Ziarului de Gardă. Eu, încă o dată, mulțumesc echipei”, a spus Recean.

Caricaturistul și activistul civic, Alex Buretz a declarat: „Rolul jurnaliștilor în lupta cu corupția este unul important. Acum se încearcă să se discrediteze jurnalismul, pentru că jurnaliștii deranjează oamenii corupți. Din acest motiv, se încearcă schimbarea opiniei publicului în una negativă, pentru a crea o lipsă de încredere. Totuși, jurnaliștii se țin bine, sunt dedicați lucrului pe care-l fac și este important să continue lupta pe care o au”, a precizat Buretz.

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu a spus că jurnaliștii sunt unii dintre principalii actori ai luptei împotriva corupției. 

„Suntem la o etapă când avem un aport considerabil al jurnaliștilor de investigație și marele dezavantaj al lor, spre deosebire de instituții, este aceea că sunt cei care au nevoie doar de curaj și dorință, dar nu au o protecție suficientă pentru acțiunile pe care le fac, în situația în care ar apărea o deconspirare a acestor persoane. Este un risc sporit pentru ei. Ce fac jurnaliștii de investigație este o muncă făcută de calitate, este ceea ce nu poate niciodată arăta o instituție de drept. Chiar dacă avem aceleași dovezi, dar nu le putem expune publicului, din restricții legislative și din alte aspecte, care, cu părere de rău nu sunt atât de bine dezvoltate”, a spus Cernăuțeanu. 

Expoziția a fost organizată în parteneriat cu Ministerul Culturii, iar ministrul Sergiu Prodan a menționat că societatea ar trebui să învețe o lecție din fenomenul corupției, iar expunerea acesteia este foarte importantă. 

„Iată ceea ce face Ziarul de Gardă, este o acțiune extraordinară, reușesc să se implice prin aceste investigații superbe. Teme de scenarii de film ceea ce au făcut, prin trei agenți sub acoperire infiltrați în acest sistem și, iată această experiență prin care au trecut aceste fete este extrem de important să fie povestită corect, pentru că este de învățătură ceea ce au descoperit ele”, a punctat Sergiu Prodan.