FOTO Proteste violente la București după ce a fost respinsă candidatura lui Călin Georgescu

Sute de persoane au protestat violent, duminică seara, 9 martie, în fața sediului Biroului Electoral Central al României din Centrul Vechi al Bucureștiului, după decizia invalidării candidaturii pro-rusului Călin Georgescu, scrie G4Media.
Protestatarii au scos pavele din caldarâm și au aruncat cu ele în jandarmi, au dat foc unui copac, au vandalizat mobilierul unor terase și au aruncat petarde.
Forțele de ordine au reacționat cu gaze lacrimogene și au dispersat mulțimea, de aproximativ 1.000 de persoane, în jurul orei 23:30.




Sursa foto: INQUAM Photos/ George Calin
Duminică seara, 9 martie, Biroul Electoral Central al României (BEC) a respins candidatura lui Călin Georgescu. Candidatura a fost respinsă cu 10 voturi pentru și patru împotrivă. „A încălcat însăşi obligaţia de a apăra democraţia”, au precizat reprezentanții BEC, care motivează respingerea candidaturii prin decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale.
Principalele argumente ale deciziei BEC, conform Biziday:
- CCR a decis anterior că persoanele care candidează Ia alegerile pentru Președintele României trebuie să respecte Constituția și să apere democrația, condiții pe care candidatul trebuie să le îndeplinească încă de la momentul depunerii candidaturii sale;
- Deciziile CCR sunt obligatorii pentru toată lumea, inclusiv pentru BEC, iar acesta trebuie să analizeze nu numai condițiile de formă ale candidaturii ci și cele speciale de fond, așa cum ar fi poziționarea candidatului, în sensul manifestării de către acesta a unei atitudini de natură a aduce sau nu atingere cadrului constituțional;
- Dacă BEC nu ar analiza întreg contextul candidaturii ar exista riscul ca, în lipsa unei învestiri ulterioare a Curții Constituționale cu această verificare, CCR să fie din nou în situația infirmării rezultatului alegerilor, dacă ar constata o lipsă manifestă, preexistentă depunerii candidaturii, a unei condiții de înregistrare a acesteia (n.r. – este vorba de atitudinea candidatului față de respectarea constituției și a ordinii de drept, la care CCR s-a referit în decizia de invalidare a candidaturii Dianei Șoșoacă)
- BEC consideră relevant faptul CCR a decis anul trecut anularea alegerilor tocmai din cauza modului în care procesul electoral a fost afectat de campania lui Călin Georgescu (prin nerespectarea normelor de electorale);
- Candidatul a încălcat însăși obligația de a apăra democrația, care se întemeiază tocmai pe sufragii corecte, integre și imparțiale, în conformitate cu legea, în lipsa cărora este alterat însuși fundamentul ordinii constituționale actuale.
- Anulând procesul electoral și dispunând reluarea în integralitate a acestuia “CCR a tranșat implicit și general obligatoriu și cu privire la neîndeplinirea condițiilor prevăzute de lege pentru înregistrarea candidaturii depuse de către candidatul Georgescu Călin, fiind inadmisibil ca, la reluarea procesului electoral, să se considere că aceeași persoană îndeplinește condițiile pentru a accede Ia funcția de Președinte al României”.