FOTO Procurorii anticorupție, în vizită la expoziția ZdG „Corupția și Războiul”
Expoziția ZdG „Corupția și Războiul”, găzduită de Muzeul Naţional de Istorie, a fost vizitată marți, 20 decembrie, de procurorii anticorupție, în frunte cu șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin.
Veronica Drăgălin, șefa Procuraturii Anticorupție (PA), a apreciat expoziția ZdG și a ținut să menționeze despre importanța muncii jurnaliștilor de investigație, dar și despre susținerea reciprocă între jurnaliști și procurori, ca aliați în lupta cu corupția.
„Recunoaștem foarte bine că jurnaliștii de investigație din R. Moldova fac un lucru foarte foarte dificil și important pentru societatea noastră. De aceea, noi, Procuratura Anticorupție, ne auto-sesizăm când vedem ceva, inclusiv, într-un articol care se publică. Și am avut dosare penale, în special în acest an, care au fost pornite în baza investigațiilor jurnalistice. Eu sper că noi împreună cu jurnaliștii din Moldova putem fi aliați în lupta cu corupția, pentru că ar trebui să ne susținem unul pe altul. Noi, ca instituție publică, când facem un pas greșit, tot vrem ca jurnaliștii să aibă rolul acesta să ne spună că nu sunt de acord, dar când reușim și facem un lucru bun cu referire la corupție, am aprecia foarte mult să fie transmis și acest mesaj societății. Pentru că așa cum e foarte grea munca pe care o fac jurnaliștii, nu e ușor să fii procuror în Procuratura Anticorupție în ziua de azi. Noi avem așteptări foarte mari de la societatea noastră, dar se simte foarte mult că există o lipsă de încredere. Ce ține de expoziție, să vezi istoria corupției din ultimul an din Moldova, expusă într-un mod vizual a fost foarte interesant pentru mine. Mai ales că recunoaștem și materiale din dosarele la care lucrează procurorii care sunt aici. Cred că putem comunica publicului într-un asemenea mod, este foarte creativ și foarte interesant”, a declarat Veronica Drăgălin, șefa Procuraturii Anticorupție.
Mihail Ivanov, șeful adjunct interimar al PA, a reiterat importanța muncii jurnaliștilor și a precizat că, de multe ori, PA s-a autosesizat ca urmare a publicării anchetelor jurnalistice și că multe dosare, în ultimii ani, au pornit de la materiale jurnalistice.
„Într-adevăr faceți un lucru foarte important și un lucru extraordinar, care contează pentru noi. Sper că o să ajungem într-o zi în care așa de bine vom lucra, încât nu veți mai avea material și veți scrie doar despre munca noastră”, a spus Mihail Ivanov, șef adjunct interimar PA.
Petru Iarmaliuc, procuror anticorupție a vorbit despre curajul jurnaliștilor, dar și despre realitățile în care se luau deciziile în PA în anumite perioade.
„Curajul procurorilor lipsește în raport cu al jurnaliștilor, pentru că voi sunteți transparenți, aveți capacitatea de a fi curajoși, nu vă e frică de nimic, nu aveți șefi despre care să vă spună despre ce scrieți sau cum să scrieți. Din păcate, R. Moldova a traversat o perioadă în care se decidea altfel, trebuie să recunoaștem, nu trebuie să ne fie frică. De aceea, obligația fiecărui dintre noi este să fim integri, să nu luăm mită, să demascăm corupția și obligația specială a procurorilor este să lupte pentru adevăr chiar dacă e periculos”, a declarat Petru Iarmaliuc.
Ziarul de Gardă a inaugurat la 9 decembrie, de Ziua Internațională Anticorupție, expoziția „Corupția și Războiul”. Expoziția, găzduită de Muzeul Național de Istorie, va dura până la 29 decembrie 2022, inclusiv, și este deschisă pentru toți curioșii de a afla despre impactul corupției în R. Moldova și despre jurnalismul de investigație.
Expoziția încadrează peste 100 de exponate din presa națională și internațională a anului 2022, care aduc vizitatorii în fața unor întrebări directe: Este corupția o cauză a războiului? Ar putea combaterea corupției să prevină războaiele? Poate exista pacea fără integritate și transparență?
Expoziția este împărțită în câteva zone: Coridorul Corupției Naționale, Cercul Războiului, Caracatița moldo-rusă și Tunelul cu Luminiță. Exponatele reprezintă articole de presă, documente, imagini, fotografii, scheme, colaje executate de ZdG, dar și de alte redacții din Moldova și din lume.
Este potrivită pentru grupuri de elevi, studenți, bibliotecari, familii cu copii, dar și pentru oricine este interesat de situația actuală din regiune și de efortul jurnaliștilor de investigație.
O expoziție similară a fost organizată de ZdG și în 2021. Expoziția tematică de anul trecut a avut titlul „Corupția în Republica Moldova. 30 de ani de luptă”.
Citiți și: 30 de ani de corupție. O expoziție a ZdG