Principală  —  Ştiri  —  Social   —   FOTO/ Prima etapă de restaurare…

FOTO Prima etapă de restaurare a clădirii Circului din Chișinău a fost finalizată. Maia Sandu: „Suntem recunoscători Uniunii Europene, care a asigurat cele peste 2 milioane de euro pentru lucrările urgente”

Sursa foto: Maia Sandu/ Facebook

Președinta Maia Sandu anunță că prima etapă de restaurare a clădirii Circului din Chișinău a fost finalizată. Șefa statului a mulțumit Uniunii Europene pentru „cele peste 2 milioane de euro” investite în lucrările de conservare a monumentului istoric.

„(…) Din 1982, când a fost construită, această clădire a fost pentru chișinăuieni și un motiv de mândrie, pentru că era o adevărată capodoperă arhitecturală. Din păcate, mai multă vreme ușile circului au fost închise. În ultimii ani, însă, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, am reușit să facem primul pas spre a le redeschide.

Suntem recunoscători Uniunii Europene, care a asigurat cele peste 2 milioane de euro pentru lucrările urgente – reparația cupolei și acoperișului și consolidarea pereților-cortină – și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare pentru realizarea lor. Așteptăm cu nerăbdare ziua în care această clădire va străluci, din nou, în inima capitalei și în inimile celor mici”, a declarat șefa statului într-o postare pe Facebook.

Sursa foto: Maia Sandu/ Facebook

Pe 24 martie 2023, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova anunța despre începerea lucrărilor de reparație a acoperișului clădirii Circului din Chișinău.

Costul estimat pentru finalizarea lucrărilor de conservare a întregului complex era estimat la peste 11 milioane de euro.

În perioada 2019-2021, conform PNUD Moldova, a fost efectuată o „examinare tehnică detaliată a stării actuale a circului, folosind metode moderne de scanare 3D, fiind identificate cele mai critice puncte pentru restaurare”. Ulterior, a fost elaborat „proiectul tehnic detaliat pentru restaurarea Arenei Centrale, ținând cont de necesitatea de a păstra aspectul arhitectural unic și de a adăuga multifuncționalitate”.

Pentru expertiza și proiectul tehnic, precum și pentru lucrările din prima etapă, Uniunea Europeană a alocat peste 1 milion 800 mii de euro, pentru a conserva și restaura astfel „elementele structurale critice, care au fost supuse degradării, de-a lungul timpului”.