Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   FOTO/ Marșuri de susținere a…

FOTO Marșuri de susținere a Ucrainei au avut loc în unele dintre marile orașe europene pentru a marca doi ani de la începutul invaziei rusești

Sursa foto: ZdG

Sâmbătă, 24 februarie 2024, la doi ani după începerea războiului din Ucraina pe scară largă, mai multe orașe ale lumii s-au colorat în albastru și galben, culorile de pe steagul ucrainean. Oamenii din diferite colțuri ale lumii au ieșit în marșuri pașnice pentru a-și exprima solidaritatea cu poporul ucrainean.

Un marș comemorativ a fost organizat în orașul Copenhaga, Danemarca. Oamenii au ieșit în stradă, având la ei steaguri sau pancarte cu sloganuri, și au depus flori în memoria victimelor războiului.

Și la Londra, capitala Marii Britanii, au fost marcați cei doi ani de război. Principala organizatoare a marșului, Natalia Ravlyuk, a spus corespondentului BBC că vrea să reamintească lumii ce se întâmplă în Ucraina.

„Suntem aici pentru a cere ajutor urgent. Războiul din Ucraina nu s-a terminat, iar rușii ne ucid în fiecare zi. Ei țintesc civili. Vă rugăm să ne ajutați să oprim Rusia acolo unde se află – înainte de a ajunge la granițele europene”, a declarat organizatoarea manifestației.

Ea spune că ajutorul militar este ceea de ce are nevoie Ucraina de urgență.

„Avem nevoie de rachete cu rază lungă de acțiune, avem nevoie de avioane de luptă, avem nevoie de mai multă muniție pentru ca soldații noștri să poată lupta și să-și facă treaba”, susține femeia.

Sursa foto: BBC

Solidari s-au arătat și locuitorii orașelor Nice, din Franța, și Berlin, din Germania.

Sursa foto: Reuters
Sursa foto: EPA

Iar la Moscova locuitorii orașului au comemorat începutul conflictului armat ducând flori la Piatra Solovețki, la Zidul Durerii și la monumentul Lesiei Ucrainka, scrie Meduza, cu referire la Mediazona. Potrivit sursei, mai mulți ofițeri de poliție au monitorizat situația de lângă monumentul Lesiei Ukrainka, filmându-i pe cei care au venit cu flori. Ulterior, oamenii de serviciu îndepărtează florile aduse.

Potrivit OVD-Info, cel puțin 32 de persoane din nouă orașe au fost reținute astăzi la diferite mitinguri pentru a marca a doua aniversare a războiului și uciderea lui Alexei Navalnîi: 27 de oameni au depus flori în memoria politicianului ucis, trei au protestat împotriva războiului din Ucraina, iar alte două au fost reținute la un miting al soțiilor bărbaților mobilizați.

Sursa foto: SOTA

Pe 24 februarie se fac doi ani de când a început războiulu din Ucraina pe scară largă, cel mai grav conflict de pe continentul european de după cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit constatărilor presei internaționale.

Preşedintele rus a dat start ostilităţilor pe 24 februarie 2022, în jurul orei 5 dimineața. „Am luat decizia începerii unei operaţiuni militare speciale”, a declarat atunci Vladimir Putin, vorbind despre „demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei” și respingând orice acuzaţii de „genocid”.