Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   FOTO/ Maia Sandu a participat…

FOTO Maia Sandu a participat la cel de-al doilea summit al „Platformei Crimeea”: „Nu putem construi o securitate regională stabilă într-o lume fără reguli. Nicio țară nu se va simți vreodată în siguranță”

R. Moldova va continua să acorde protecție refugiaților ucraineni care și-au părăsit țara din cauza atacului militar pe care îl desfășoară Federația Rusă pe teritoriul Ucrainei de aproape jumătate de an, a afirmat președinta Maia Sandu în discursul pe care l-a ținut în format online în cadrul celui de-al doilea summit al „Platformei Crimeea” la care participă și șefa statului alături de liderii altor state.

În același timp, președinta a reiterat „sprijinul de neclintit al R. Moldova pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în limitele frontierelor recunoscute internațional, inclusiv Crimeea”.

„Am primit și vom continua să primim cu brațele deschise ucrainenii care au fost nevoiți să-și părăsească casele. Vom continua să oferim asistență umanitară și vom ajuta oamenii care au nevoie de protecție și adăpost”, a declarat Maia Sandu.

„Platforma Crimeea” a fost înființată acum un an „prin înțelegerea faptului că ordinea internațională funcționează doar atunci când este bazată pe reguli, inviolabilitatea granițelor, neutilizarea forței, lipsa interferenței în treburile interne, respectarea drepturile umane și dezvoltarea economică”, a menționat președinta.

„Puține persoane și-ar fi putut imagina că toate acestea vor fi distruse. De șase luni trăim într-o lume fără reguli (…). Consecințele războiului se extind mult dincolo de teritoriul Ucrainei și al regiunii în ceea ce ține de criza alimentară și cea energetică, iar R. Moldova nu face excepție. Suntem o țară pașnică, cu un popor pașnic, angajat pentru o lume în care principiile fundamentale ale legilor internaționale sunt respectate și protejate. Dar nu putem construi o securitate regională stabilă într-o lume fără reguli. Nicio țară nu se va simți vreodată în siguranță”, a spus Maia Sandu.

Președinta a mai afirmat că decizia Uniunii Europene de a oferi statutul de țari candidate la UE Ucrainei și R. Moldova este una istorică, iar procesul de integrare „va fi lung și va necesita eforturi susținute”, dar cele două țări sunt determinate să urmeze această cale.

„Nu vom rămâne slabi, divizați și indeciși într-o zonă gri. R. Moldova nu tolerează nedreptatea. De la început, Moldova s-a alăturat comunității internaționale condamnând războiul Rusiei împotriva Ucrainei și cerut încetarea agresiunii. Domnule președinte Zelenski, patrioții moldoveni, iar ei sunt în majoritate în Moldova, sunt de parte Ucrainei în condamnarea fermă a războiului Rusiei”, susține Maia Sandu.

Totodată, șefa statului a felicitat poporul ucrainean cu ocazia celei de-a 31 aniversare a Zilei Independenței, pe care o vor marca „luptând pentru independență și dreptul de a exista drept un stat suveran”.

În acest an, la summit participă peste 50 de reprezentanți ai diferitor state: lideri ai țărilor europene, SUA, Asia, America de Sud și Africa, precum și reprezentanți ai Comisiei Europene, Consiliului Europei, NATO și ai poporului tătar din Crimeea.

„Platforma Crimeea” este un nou format internațional de consultare și coordonare creat pentru a dezvolta inițiativa înaintată de președintele Ucrainei și care vizează îmbunătățirea răspunsului internațional la ocupația Crimeei, „răspunzând la amenințările crescânde la adresa securității, sporind presiunea internațională asupra Kremlinului, prevenind noi încălcări ale drepturilor și protejând victimele regimului de ocupație, precum și atingerea obiectivului principal – deocuparea Crimeei și revenirea acesteia sub conducerea Ucrainei”, potrivit organizatorilor.