FOTO Controale inopinate la punctele de vânzare a peștelui viu. ANSA a aplicat 38 de sancțiuni contravenționale

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au desfășurat în perioada 4 aprilie 2025 – 13 aprilie 2025 controale inopinate în cadrul magazinelor specializate, piețelor agroalimentare și locurilor neautorizate pentru comercializarea peștelui viu.
În total au fost efectuate 80 de controale inopinate, potrivit unui comunicat al ANSA, în urma cărora au fost constatate mai multe neconformități:
- Condiții necorespunzătoare de transportare și păstrare a peștelui viu;
- Transportarea peștelui viu fără acte de proveniență și fără certificat sanitar-veterinar;
- Lipsa sistemelor de oxigenare a apei în bazine și unitățile de transport;
- Lipsa informațiilor privind lotul, specia, cantitatea și data capturării sau livrării;
- Vânzarea peștelui viu în piețe sau pe marginea drumului fără acte permisive.
Inspectorii ANSA susțin că au aplicat până acum 38 de sancțiuni contravenționale.
„Controalele inopinate continuă pe teritoriul țării, iar rezultatele finale vor fi comunicate în perioada următoare.
Stimați consumatori, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă să achiziționați pește viu doar din locuri de comercializare autorizate sanitar-veterinar și, la necesitate, să solicitați certificatul sanitar – veterinar de proveniență a peștelui.
Totodată, este important ca peștele viu să fie expus spre comercializare în bazine/containere curate, cu apă limpede, oxigenată și la temperatura corespunzătoare, fiind însoțit obligatoriu de certificat sanitar-veterinar. Peștele viu destinat comercializării pentru consumul uman este crescut în bazine acvatice naturale sau artificiale, în cadrul exploatațiilor specializate pentru creșterea peștelui, autorizate sanitar-veterinar și capturat în zone sigure, cu efectuarea controlului ihtiopatologic”, se spune în comunicatul ANSA.




Sursa foto: ANSA
Potrivit Agenției, este interzisă comercializarea peștelui viu în următoarele cazuri:
- Fără acte de provenință (certificat sanitar – veterinar) ;
- Din unități de transport, stradă sau unități de comerț (piețe agroalimentare, magazine specializate, supermarketuri, etc.) neautorizate sanitar veterinar;
- Fără respectarea normelor de bunăstare animală (bazine murdare, apă neoxigenată, lipsă întreținere);
- Specii protejate sau pește pescuit ilegal;
Pentru sesizarea neregulilor în domeniul siguranței alimentelor, consumatorii pot apela la call centrul ANSA: 022-511-511.