FOTO Angajații Serviciului Fiscal îndemnați să doneze bani din salariu pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale. SFS: „Este o acțiune benevolă, nimeni nu este obligat”
Angajații Serviciului Fiscal de Stat (SFS) au primit luni dimineață un mesaj pe email ca să doneze bani din salariu pentru reconstruția Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” care a fost devastată de flăcări joi, 24 septembrie.
Direcția management de la SFS îi anunță pe angajați despre campania de colectare a fondurilor și unde le-a fost atașat și câte un exemplar de cerere cu privire la solicitarea de reținere, din salariu, a sumei pe care angajatul vrea să o doneze.
Solicitați de ZdG, reprezentanții Serviciului Fiscal ne-au comunicat că acțiunea de colectare a fondurilor este una absolut benevolă și niciun angajat din cadrul instituției nu este și nici nu a fost obligat să doneze niciun leu.
„Astăzi angajații Serviciului Fiscal au primit câte o cerere de genul și în caz că nu semnăm, se fac presiuni asupra noastră”, se menționează într-un mesaj expediat către ZdG.
Atașat, angajații au primit și modelul unei cereri în care se sugerează să accepte reținerea a 200 de lei din salariul pe luna septembrie. Vizitatorul care ne-a expediat acest mesaj spune că la fel s-a acționat la începutul pandemiei de COVID-19 când angajații la fel au fost nevoiți să doneze bani în contul unic deschis de Ministerul Finanțelor.
„Mulți se revoltă, dar nimeni nu spune nimic și până la urmă toți se supun”, a mai declarat angajatul de la FISC.
Serviciul Fiscal: „Este o acțiune benevolă de binefacere. Niciun angajat nu a fost și nici nu este obligat să doneze bani”
Solicitat de ZdG, șefa Serviciului de comunicare din cadrul Serviciului Fiscal de Stat (SFS), Olga Baciu, ne-a comunicat că o astfel de acțiune de colectare de fonduri pentru restaurarea Filarmonicii Naționale a venit din partea mai multor angajați, iar pentru a facilita procesul de colectare a donațiilor reprezentanții SFS au formulat o cerere unică pe care o pot completa, benevol, angajații care vor să facă donații, iar suma o poate alege fiecare angajat în parte, fără nicio taxa prestabilită.
„S-a discutat, mai mulți angajați ai Serviciului Fiscal de Stat au ridicat întrebarea că – uite s-a creat un cont la ministerul Finanțelor, cum putem dona? Donăm singuri sau facem toți împreună, centralizat. După această propunere s-a discutat în cadrul instituției că cine dorește să o facă, cât dorește, facem un model de cerere pentru toți, este un model de cerere unde nu este indicată suma. S-a creat un model de cerere pentru ca orice persoană din cadrul Serviciului Fiscal care dorește să contribuie cu o sumă pe care el o dorește, poate să scrie o astfel de cerere la contabilitate și să o facă, să-i oprească din salariu, dar nicidecum nu a fost convenită o sumă fixă. Este o acțiune benevolă și cine dorește, cât dorește. De aceea s-a făcut această cerere, cine dorește – iată poftim cum să o facă. Nicidecum nimeni nu a fost impus sau ordin sau nicidecum nu a fost stipulată suma.
Pe modelul de cerere de la noi, nu este scrisă suma, adică cine dorește, scrie cerere singur, iar la sfârșit indică el suma pe care o dorește. Menționez încă odată, nimeni nu a fost abligat și este rușinos acest fapt, este o acțiune benevolă, fiecare cetățean poate să o facă, dar deoarece suntem angajați ne-am gândit să venim cu un ajutor. Dacă cineva dorește, iată modalitatea cum ar putea sa o facă – scrii cerere și îți oprește din salariu cât vrei tu. Nu este obligatori. Noi am făcut astfel de acțiuni și cu medicii, am fost cu toți solidari. Cine a dorit și cât a dorit, a fost și este o acțiune benevolă.
Pe cerere este spațiu gol și cine dorește și dacă dorește îndeplinește această cerere și indică ce sumă vrea el. Este o acțiiune de binefacere și de fiecare dată când angajații noștri doresc, noi facem astfel de acțiuni”, ne-a comunicat purtătoarea de cuvânt a SFS.
Joi, 24 septembrie, a fost stare de alertă maximă la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, acolo unde a izbucnit un incendiu.
Acoperișul Filarmonicii, dar și tavanul sălii principale s-au prăbușit, iar flăcările s-au extins, pe o arie mai largă, în interiorul clădirii.
Cel puțin 10 autospeciale IGSU și zeci de pompieri au fost la fața locului și au luptat pentru a stinge incendiul.
Conform datelor preliminare, flăcările au afectat o suprafață estimativ de 3500 m2.
Ministerul Finanțelor a deschis un cont pentru colectare de fonduri.