Fostul șef al Serviciului juridic al Penitenciarului nr. 3 Leova și a un complice, găsiți vinovați de trafic de influență
La 20 septembrie 2024, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința de condamnare a fostului șef al Serviciului juridic al Penitenciarului nr. 3 Leova, Alexandru Nicoară, și a complicelui său, aceștia fiind găsiți vinovați de comiterea infracțiunii de trafic de influență, anunță Judecătoria Chișinău într-un comunicat.
Unul dintre făptași, susținând că are influență asupra unui judecător, a pretins de la un deținut suma de 2 000 de euro pentru a determina magistratul să admită plângerea de liberare condiționată de pedeapsă înainte de termen și înlocuirea părții neexecutate din pedeapsă cu o pedeapsă mai blândă, în conformitate cu articolul 91, 92 din Codul penal.
Ca urmare, cei doi au primit, sub controlul ofițerilor de investigație ai Centrului Național Anticorupție (CNA), mijloacele bănești cerute.
„Urmărirea penală pe acest caz a fost inițiată în ianuarie 2023 de către Procuratura Anticorupție. Cauza penală a fost expediată în instanța de judecată în mai 2023, fiind fixate 21 de ședințe de examinare a cauzei penale. Menționăm că ambii inculpați au solicitat examinarea cauzei penale în lipsa lor, cu participarea apărătorilor”, precizează Judecătoria Chișinău în comunicat.
Astfel, unul dintre inculpați a fost recunoscut vinovat de săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 42 alin. (5), 326 alin. (1) din Codul penal, stabilindu-i-se o pedeapsă cu amendă în cuantum de 2 500 de unităţi convenţionale, ce reprezintă echivalentul a 125 000 de lei.
Cel de-al doilea inculpat a fost recunoscut vinovat în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 42 alin. (2), (3), 326 alin. (1) din Codul penal, stabilindu-i-se o pedeapsă cu amendă în cuantum de 2 500 de unităţi convenţionale, ce reprezintă echivalentul a 125 000 de lei, cu privarea de dreptul de a deţine funcţia de jurist în cadrul instituțiilor penitenciare din R. Moldova pe un termen de 5 ani.
Totodată, a fost dispusă încasarea în mod solidar din contul inculpaților în beneficiul statului a cheltuielilor judiciare.
„Contravaloarea mijloacelor bănești ce au fost transmise unui inculpat prin intermediul celuilalt inculpat, în sumă de 1 800 euro și, respectiv, 200 euro, au fost confiscate din contul inculpaților în beneficiul statului, cu titlul de bunuri utilizate la săvârșirea infracțiunii”, se menționează în comunicat.
În scopul garantării executării pedepsei sub formă de amendă și executării confiscării speciale, a fost menținut sechestrul aplicat asupra bunurilor care aparțin cu drept de proprietate și ca beneficiar efectiv unuia din inculpați și anume: cota-parte de ½ (proprietate în devălmășie) din încăperea locativă, cu valoare cadastrală de 449 933 de lei, ½ constituind 224 966,5 de lei MDL,
Sentința poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.