Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Fostul rector al ASEM, susținut…

Fostul rector al ASEM, susținut de PSDE la alegerile prezidențiale, se retrage din cursa electorală înainte să înceapă

Sursa: Belostecinic Grigore/Facebook

Fostul rector al Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), Grigore Belostecinic, anunțat anterior drept candidatul Partidului Social Democrat European (PSDE) la alegerile prezidențiale, nu va mai participa în scrutin.

Grigore Belostecinic a publicat un mesaj pe rețelele de socializare în care menționează că a fost invitat la discuții de mai mulți lideri de partide politice, „în vederea unei eventuale participări la acest scrutin, iar cel mai mult acestea au avansat cu conducerea PSDE, partid care susține plenar vectorul european în dezvoltarea R. Moldova”.

Deși acum șase zile PSDE și-a anunțat susținerea pentru Belostecinic, acesta spune că a decis că „va susține aceste deziderate nu din postura de candidat la prezidențiale”.

„Le mulțumesc, pe această cale, liderilor partidelor politice care au văzut în mine un candidat demn de a ieși în fața oamenilor și de a vorbi despre problemele, dar și perspectivele pe care le are Republica Moldova. Totuși, am decis că voi susține aceste deziderate nu din postura de candidat la prezidențiale, dar ca membru al mediului academic, din care fac parte, și ca simplu cetățean, căruia îi pasă de viitorul propriei țări. Așa să fie și să ne ajute Dumnezeu!”, a scris Belostecinic.

Grigore Belostecinic a deținut funcția de rector al ASEM pentru 21 de ani, iar în perioada 2010-2015 a ocupat un fotoliu de deputat din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM).

Alegerile prezidențiale și referendumul cu referire la aderarea R. Moldova la UE se vor desfășura în aceeași zi – 20 octombrie 2024.  Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat, în cadrul ședinței de marți, 16 iulie, programul calendaristic pentru organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional. Astfel, campania electorală pentru alegerile prezidențiale și cea pentru referendumului republican constituțional va începe din 20 septembrie.

Potrivit CEC, perioada electorală pentru alegerile prezidențiale și a referendumul republican constituțional va începe joi, 1 august. Totodată, perioada de desemnare și colectarea semnăturilor susținătorilor candidaților la alegerile pentru funcția de președinte al R. Moldova, cât și depunerea documentelor pentru înregistrarea în calitate de participant la referendum, va demara începând cu 21 august.