Fostul primar de Boldurești, învinuit că a lovit mortal un adolescent, revine la muncă, drept primar interimar

Fostul primar de Boldurești, Nicanor Ciochină, învinuit că a lovit mortal un adolescent de 14 ani și a fugit de la locul accidentului, a fost ales pentru a ocupa funcția de primar interimar. Se întâmplă la două săptămâni după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) a lua act de încetarea de drept a mandatului alesului local.
10 din cei 13 consilieri au votat pentru ca Ciochină să îndeplinească funcția de primar interimar. Este vorba despre 8 consilieri din partea Partidului Social Democrat European (PSDE) și doi din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).
Ciochină ar urma să îndeplinească funcția de primar interimar până când va fi ales alt edil.
Nicanor Ciochină a rămas fără funcția de primar al comunei Boldurești în urma deciziei CEC din 11 martie. Comisia Electorală Centrală a explicat că mandatul acestuia a încetat după ce Ciochină nu și-a putut exercita funcția în perioada 31 mai 2024 – 14 februarie 2025.
Prin urmare, la data de 18 mai 2025, vor fi organizate alegeri locale noi pentru funcția de primar al comunei Boldurești.
Acesta a contestat decizia CEC, însă Curtea de Apel Centru a respins pe 20 martie acțiunea civilă înaintată de fostul primar.
Dosarul lui Ciochină pe masa magistraților
Pe 5 iunie 2024, PCCOCS anunța despre trimiterea în judecată a fostului primar al satului Boldurești, Nicanor Ciochină. Conform unui comunicat de presă emis de procurori, accidentul a avut loc pe 19 februarie 2024, pe segmentul unei curbe, cu aproximativ jumătate de kilometru până la indicatorul de intrare în satul Boldurești. În acea seară, șoferul învinuit nu și-a adaptat viteza la condițiile rutiere, inclusiv a circulat pe contrasens, cu ieșire pe acostamentul părții stângi a drumului, unde l-a lovit din spate pe adolescentul în vârstă de 14 ani, care se deplasa regulamentar.
După ce l-a lovit pe adolescent, șoferul cu vârsta sub 50 de ani și-ar fi continuat drumul, fără să-i acorde ajutor, contrar legii. Mai mult decât atât, bărbatul ar fi apelat la un prieten, din raionul Nisporeni, pentru ca să-l ajute să ascundă urmele infracțiunii. Mai exact, acesta ar fi închiriat o mașină de același model și culoare, căreia i-a montat plăcuța cu numărul de înmatriculare a celei implicate în accident. Astfel, ar fi creat falsa impresie că automobilul nu ar avea defecțiuni caracteristice accidentului și, deci, că inculpatul nu ar fi comis acest accident. Astfel, l-ar fi favorizat, ceea ce potrivit Codului penal se pedepsește cu amendă de până la 42 500 de lei sau cu închisoare pentru un termen de până la 3 ani, urmând ca instanța de judecată să decidă.
Dacă va fi găsit vinovat, Ciochină riscă pedeapsa cu închisoarea de 3 la 7 ani, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. Cumulativ, pentru părăsirea locului acelui accident, inculpatul riscă amendă de până la 42 500 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, sau închisoare de până la 2 ani.
Primele declarații
La mijlocul lunii februarie, TVR Moldova scria că Nicanor Ciochină a fost plasat sub control judiciar. La un an de la accidentul rutier în care a fost implicat, acesta a revenit în fotoliul de primar.
Întrebat atunci de sursa citată despre modul în care va activa ca primar, având în vedere dosarul penal în care este învinuit, acesta a răspuns „foarte bine o să activez”. În ceea ce privește acuzațiile, Ciochină a subliniat că nu va face declarații despre dosar și a criticat presa pentru modul în care a relatat cazul său.
„Nu operaţi cu date exacte, fiindcă atâta timp cât am fost în arest, niciodată nu aţi dat dreptul la replică. Aţi dat zeci de ştiri cum aţi vrut şi fără a respecta prezumţia de nevinovăţie. Nu discut despre dosar. Eu nu am făcut declaraţii în cadrul urmăririi penale şi nici în instanţă”, a declarat Ciochină pentru TVR Moldova.