Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fostul ministru al Tineretului și…

Fostul ministru al Tineretului și Sportului, Serghei Afanasenco, și ex-directorul CSPLN, Roman Ostapenco, trimiși în judecată pentru acte de corupție ce implică o mită de 200 000 euro

Procuratura Anticorupție (PA) anunță miercuri, 5 iulie, despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond a cauzei penale de învinuire a directorului Centrului Sportiv pentru Pregătirea Loturilor Naționale (CSPLN), fiindu-i incriminată săvârșirea infracțiunii de corupere pasivă și depășirea atribuțiilor de serviciu și ex-Ministru al Tineretului și Sportului, fiindu-i incriminată infracțiunea de depășire a atribuțiilor de serviciu (art. 42 alin. (2), 44, 328 alin. (3) lit. b) şi d) din Codul penal).

Urmărirea penală a fost pornită în luna martie 2016, de către Centrul Național Anticorupție în baza unei plângeri, ulterior, în iunie 2021, fiind conexată o altă cauză penală pornită în baza unui autodenunț.

Potrivit rezultatelor efectuării urmăririi penale, în 2015, directorul CSPLN a pretins 200 000 euro de la administratorul unei companii, promițându-i că-i va da în folosință un teren ce aparținea Centrului sportiv și Ministerului Sportului, ca ulterior acesta să poată fi trecut din proprietate publică în privată. Deși legislația stipulează expres că terenurile din domeniul public nu pot fi înstrăinate.

Prin urmare, în august 2015, denunțătorul i-a transmis directorul CSPLN mijloace bănești echivalente cu 200 000 euro în dolari SUA (care conform cursului oficial al BNM constituie suma de 4 112 460 lei), pentru a perfecta actele necesare.

„În urma încheierii contractului de către părțile, precum Ministerul Tineretului şi Sportului, directorul CSPLN și denunțătorul, a fost cauzat prejudiciu CSPLN prin demolarea parțială a construcției ce era amplasată pe terenul nominalizat în valoare de 95 347,75 lei și transmiterea dreptului de proprietate asupra terenului cu valoarea de piață de 400 000 euro din proprietatea statului în proprietate privată.”, se arată în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Contractul de societate civilă ulterior a fost declarat nul de către instanța de judecată în ordine civilă, terenul fiind restituit statului.

Învinuiții nu și-au recunoscut vina, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea comisă legea prevede pedeapsa sub formă închisoare de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 400 000 la 500 000 lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani (în cazul art.324 alin. 3 lit. b)  din Codul penal) și închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani (în cazul art.328 alin.(3), b) din Codul penal).

Totodată, în scopul garantării executării pedepsei amenzii, recuperării prejudiciului și eventualei confiscări speciale a fost aplicat sechestru asupra sumei de 8100 USD, ridicate în cadrul percheziției la directorul CSPLN.

În 2019, Serghei Afanasenco a fost ales consilier municipal pe listele PSRM. Ulterior, acesta a fost desemnat președinte al fracțiunii PSRM în CMC.

În 2015, Afanasenco a ministru al Tineretului și Sportului.

În noiembrie 2021, responsabilii de la Centrul Național Anticorupție (CNA) au anunțat că fostul director al Centrului Sportiv pentru Pregătirea Loturilor Naționale (CSPLN) a fost reținut de ofițerii CNA și procurorii anticorupție într-un dosar, în cadrul căruia este cercetat pentru o mită de 200 000 de euro.

În cadrul investigațiilor s-a constatat că fostul conducător al CSPLN ar fi acționat în complicitate cu fostul ministru al Tineretului și Sportului, iar banii i-ar fi împărțit.

Ulterior, în mai 2022, Serghei Afanasenco a anunțat că părăsește partidul socialiștilor și că urmează să fie consilier municipal neafiliat.