Principală  —  Ştiri   —   Fostul lider al PDM Vladimir…

Fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc, sancționat de SUA în urmă cu două zile pentru acte de corupție, anunță că intenționează să revină în politica din R. Moldova: „Nu vă las eu de capul vostru”

Fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc, dat în căutare internațională și sancționat de SUA în urmă cu două zile pentru acte de corupție, anunță că intenționează să revină în politica din R. Moldova. Mai multe declarații atribuite lui Plahotniuc au fost publicate vineri, 28 octombrie, de portalul Tribuna.

Plahotniuc, în privința căruia magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au eliberat, în iulie, mandat de arestare în contumacie, pentru 30 de zile, în cadrul dosarului penal „Metalferos”, a afirmat că nu va reveni în țară, ci va comunica prin telefon și prin platformele de comunicare online „cu oamenii din teritoriu, cu foștii colegi și cu politicienii actuali”.

„(…) Și întrebarea „de ce am plecat?” sau „ce m-a determinat să plec?” ar trebui sa fie pusă ușor altfel – „de ce am cedat puterea?”, căci am plecat pentru că am cedat puterea și, cel puțin un an, nu mai aveam ce face (…). Cum am zis și mai devreme, am vrut mai întâi să dau posibilitate noii coaliții ACUM cu PSRM să-și demonstreze „aptitudinile”, apoi le-am oferit aceeași posibilitate „harvardiștilor”, ca să arate și ei ce pot face în guvernare fără ca să aibă scuză să spună că ceva ori cineva de pe loc i-a încurcat să se manifeste. Și au avut trei ani pentru a aduce vremurile bune în țară. Cât de bine s-au isprăvit  – se vede după situația în țară și ăsta este și subiectul, motivul care m-a făcut să iau decizia, pe care o anunț acum: am decis să revin în politica din R. Moldova. Eu sunt un politician care știe bine să rezolve situațiile de criză și vine timpul meu acum (…).

(…) Dată fiind situația cu dosarele în Moldova, am să încep să comunic la telefon, dar și prin platformele de comunicare online cu oamenii din teritoriu, cu foștii colegi, cu politicienii actuali și foști din opoziție. Ce ține de transparența activității mele de mai departe, cât și posibilitatea de a ține cont de părerile și impresiile voastre, eu voi fi deja mult mai receptiv să vă ascult opinia și să răspund măcar la o parte din întrebările pe care le veți adresa”, a spus Plahotniuc.

Totodată, Plahotniuc afirmă că intenționează să-și ducă la bun sfârșit „planurile de guvernare” pe care le avea în 2019. 

„(…). Eu încă nu mi-am arătat tot potențialul în managementul politic moldovenesc (…). Vreau să fie foarte clar, eu nu am de gând să stau mult în politica moldovenească. Doar atât cât e nevoie ca să rezolv crizele și să pun țara pe făgașul unei dezvoltări normale și durabile. Și pentru asta îmi va trebuie mai puțini ani decât vă imaginați. După aceea, mă voi ocupa doar de afacerile mele din exterior, cu simțământul datoriei față de țară împlinit, dar și cu sufletul împăcat că am finalizat proiectele planificate (…). Guvernării actuale îi reamintesc un mesaj pe care l-am transmis cândva și el nu a pierdut deloc din esență și din actualitate. Cum v-am promis odată, nu vă las eu de capul vostru (…)”, a declarat fostul lider al PDM.

Vladimir Plahotniuc a plecat din R. Moldova în iunie 2019, după ce partidul pe care îl conducea, PDM, a cedat guvernarea unei coaliții formate din Blocul ACUM și PSRM, destrămată în noiembrie 2019. În luna martie 2020, Ambasada SUA la Chișinău a confirmat că Plahotniuc se află pe teritoriul SUA.

Plahotniuc, sancționat de SUA pentru acte de corupție

Cu două zile în urmă, pe 26 octombrie, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, Kent D. Logsdon, a anunțat că Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a impus sancțiuni împotriva fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc și deputatului fugar Ilan Șor, precum și împotriva „mai multor entități și persoane asociate acestora pentru acțiuni legate de corupție”. Astfel, ca urmare a acestei decizii, toate proprietățile și activele în proprietatea persoanelor desemnate sunt blocate și trebuie raportate la Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC).

„Plahotniuc a menținut controlul asupra organelor de drept ale țării pentru a-și viza rivalii politici și de afaceri. Mai exact, Plahotniuc a direcționat organele de drept ale Republicii Moldova să conducă anchete asupra persoanelor și entităților care se aflau în opoziție politică cu acesta și PDM în preajma alegerilor din 2018. Plahotniuc a folosit, de asemenea, funcționari ai guvernului ca intermediari pentru a corupe oamenii legii în scopul de a le păstra loialitatea și pentru a-și întări controlul asupra Republicii Moldova. În 2018, Plahotniuc a ordonat miniștrilor din Guvernul Republicii Moldova să voteze și să implementeze proiecte pentru a mări recompensele financiare acordate oamenilor legii cu scopul de a le cumpăra fidelitatea.

Plahotniuc a controlat sistemul judiciar și a folosit tribunalele R. Moldova pentru a manipula și invalida alegerile municipale din iunie 2018 din Chișinău. Într-o acțiune separată, Plahotniuc a închis secții de votare în regiunile unde partidul său nu se aștepta la rezultate favorabile. Totodată, Plahotniuc a menținut controlul asupra instituțiilor mass-media cheie, fapt care i-a permis să-și sporească influența și abilitatea de a exercita presiune asupra guvernului pentru a-și viza oponenții și pentru a se proteja atât pe sine cât și pe aliații săi. Plahotniuc a fost implicat direct în aranjamente de corupție cu oficiali ai guvernului Republicii Moldova. De exemplu, Plahotniuc a făcut tot posibilul ca ruda unui oficial de rang înalt al guvernului Moldovei să obțină o poziție-cheie în mediul de afaceri, în schimbul susținerii de către oficialul guvernamental a numirii unei entități energetice din Moldova la alegerea lui Plahotniuc. De asemenea, el a încercat să mituiască politicieni pentru ca aceștia să-și schimbe partidele (…)”, se arată într-un comunicat al Trezoreriei de Stat al SUA.

Dosarul „Metalferos”

Pe 5 iulie 2022, magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au eliberat mandat de arestare în contumacie, pentru 30 de zile, pe numele fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc în cadrul dosarului penal „Metalferos”. 

În dosarul „Metalferos”, Vladimir Plahotniuc este învinuit pe trei capete de acuzare – crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani.

Dosarul „frauda bancară”

În dosarul „frauda bancară”, Plahotniuc este acuzat de comiterea infracțiunilor prevăzute de articolul 284 alin. (1) – crearea sau conducerea unei organizaţii criminale (adică întemeierea unei astfel de organizaţii şi organizarea activităţii ei, fie căutarea şi angajarea de membri în organizaţia criminală, fie ţinerea de adunări ale membrilor ei, fie crearea de fonduri băneşti şi de altă natură pentru susţinerea lor financiară şi a activităţii criminale a organizaţiei, fie înzestrarea organizaţiei criminale cu arme şi instrumente pentru săvârșirea de infracţiuni, fie organizarea culegerii de informaţii despre potenţialele victime şi despre activitatea organelor de drept, fie coordonarea planurilor şi acţiunilor criminale cu alte organizaţii şi grupuri criminale sau infractori aparte din ţară şi din străinătate, se pedepseşte cu închisoare de la 8 la 15 ani); articolul 30 – infracţiunea prelungită; articolul 42 alin. (3) – participanții (se consideră organizator persoana care a organizat săvârșirea unei infracţiuni sau a dirijat realizarea ei, precum şi persoana care a creat un grup criminal organizat sau o organizaţie criminală ori a dirijat activitatea acestora); articolul 190 alin. (5) – escrocheria săvârșită în proporții deosebit de mari; articolul 243 alin. (3) lit. a) și b) din Codul penal – spălarea banilor (acţiuni săvârșite de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală; în proporţii deosebit de mari); articolul 30 – infracţiunea prelungită.