Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fostul director al Serviciului Protecție…

Fostul director al Serviciului Protecție și Pază de Stat, Iaroslav Martin, deferit justiției pentru abuz de putere

Foto: SPPS

Fostul director al Serviciului Protecție și Pază de Stat a fost deferit justiției, fiindu-i incriminată săvârșirea a două capete de acuzare de abuz de putere, informează Procuratura Anticorupție (PA) într-un comunicat emis pe 16 mai. Potrivit surselor ZdG, este vorba despre Iaroslav Martin, care este vizat și-n alte dosare penale.

Cauza penală a fost pornită în iunie 2021, de către Centrul Național Anticorupție, în baza unei sesizări.

Potrivit comunicatului, învinuitul, în perioada anilor 2019-2020, a utilizat bunurile Serviciului Protecție și Pază de Stat, unde deținea funcția de director la acea vreme, în interes personal dar și a unor terțe persoane. Mai exact, acesta închiria spații locative, utiliza automobilele de serviciu și încasa plățile salariale, deși nu se afla la serviciu. În rezultat, acesta a cauzat daune instituției de stat de circa 117 000 lei. 

„Învinuitul nu și-a recunoscut vinovăția, cauza penală fiind trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani”, precizează PA.

Dacă va fi găsit culpabil de comiterea infracțiunii de abuz de putere, acesta riscă o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 67 500 la 117 500 lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Uniforma de general ornată cu fire aurite – motivul unui proces de judecată între SPPS și fostul director

În mai 2021, ZdG a scris că fostul șef al SPPS Iaroslav Martin, care a deținut funcția de director până pe 30 decembrie 2020, a acționat în judecată instituția pe care a condus-o. După ce Martin a fost eliberat din funcția de director al SPPS, instituția i-a oprit din salariu și indemnizații suma de 37 815 lei pentru articolele vestimentare pe care acesta le-a păstrat.

Martin a cerut să-i fie restituită suma de bani reținută la concedierea sa de către SPPS pentru echipamentul special primit în perioada 2019-2020, inclusiv pentru costumul de general, cusut la comandă și ornat cu fire aurite.

Iaroslav Martin a devenit director al SPPS pe 25 iunie 2019, în urma unui decret semnat de fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon. Ulterior, pe 11 martie 2020, Dodon i-a conferit lui Iaroslav Martin gradul special de general-maior al SPPS.

Pe 30 decembrie 2020, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul prin care Iaroslav Martin a fost revocat din funcția de șef al SPPS.

Exces de putere și fals în acte publice

În prezent, numele lui Iaroslav Martin este vizat în două dosare penale – excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu și falsul în acte publice. Ambele procese la află pe masa magistraților de la Judecătoria Chișinău.

În dosarul de depășire a atribuțiilor de serviciu, Iaroslav Martin este bănuit de procurori că în perioada 2019-2020, pe când era șef al SPPS, a încheiat un contract cu un agent economic prin care a cumpărat insigne. Astfel, Martin ar fi prejudiciat SPPS cu 190 772 de lei.

În al doilea dosar, fostul director SPPS este învinuit în baza probelor administrate de către procurori că, în martie 2020, făcând uz de superioritatea funcției și gradului deținut în raport cu doi șefi de direcție ai SPPS, le-a indicat verbal acestora să modifice conținutul procesului-verbal al ședinței Colegiului SPPS din ianuarie 2020 și a Hotărârii Colegiului din acea dată, prin introducerea în aceste acte oficiale a unor date false, precum că la acea ședință a fost discutată și luată decizia de a înainta candidaturile directorului SPPS și directorului adjunct, pentru acordarea gradului suprem de „general-maior al SPPS, conform Procuraturii Anticorupție.