Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fostul deputat democrat Vladimir Andronachi,…

Fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, cercetat în dosarul „frauda bancară”, a fost eliberat din Penitenciarul Nr. 13

Sursa: facebook.com/Parlamentul R. Moldova

Fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, cercetat în dosarul „frauda bancară” pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, a fost eliberat din Penitenciarul Nr. 13, transmite Crime Moldova. Decizia a fost luată spre sfârşitul zilei de miercuri, 19 aprilie, de magistrata Tatiana Bivol de la Judecătoria Chişinău, care a dispus transferarea lui Andronachi în arest la domiciliu pentru următoarele 30 de zile.

Potrivit sursei sus citate, procurorii au rămas nemulțumiți, aceștia fiind gata să conteste decizia în instanţa ierarhic superioară.

Am solicitat o confirmare de la Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru, însă deocamdată nu am primit nici un răspuns.

Pe 31 martie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au prelungit măsura preventivă – arestarea preventivă în privința lui Andronachi, până pe 21 aprilie 2023.

Pe 14 februarie 2023, Curtea de Apel Chișinău a respins recursul apărătorilor lui Vladimir Andronachi prin care au contestat încheierea de prelungire a arestului preventiv aplicat asupra fostului deputat democrat.

PA a anunțat anterior că la data 25 ianuarie 2023 a încheiat urmărirea penală în privința lui Vladimir Andronachi și a unui complice, în cauza penală disjunsă din dosarul denumit generic „frauda bancară”.

Vladimir Andronachi, care a fost expulzat în noiembrie 2022 de autoritățile din Ucraina, figurează în dosarele penale „frauda bancară” și „metalferos”, care se află în gestiunea PA și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Potrivit procurorului anticorupție Octavian Iachimovschi, în dosarul „frauda bancară”, Andronachi este învinuit de infracțiuni de „escrocherie în proporții deosebit de mari în interesul unei organizații criminale”, precum și de „spălare de bani în proporții deosebit de mari, la fel, în interesul unei organizații criminale”.

În dosarul „Metalferos”, Andronachi este învinuit de „crearea și conducerea unei organizații criminale”, escrocherii în proporții deosebit de mari și spălarea banilor.