Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fosta președintă a CC Domnica…

Fosta președintă a CC Domnica Manole a câștigat la CtEDO și urmează să primească din partea R. Moldova despăgubiri în valoare de 9 500 de euro

Sursa: Curtea Constituțională a Republicii Moldova/Facebook

Fosta președintă a Curții Constituționale (CC) Domnica Manole a obținut câștig de cauză la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO). Conform hotărârii publicate marți, 18 iulie, R. Moldova trebuie să achite 9 500 de euro.

Magistrații CtEDO au stabilit că i-a fost încălcat dreptul la exprimare. Astfel, R. Moldova trebuie să plătească Domnicăi Manole 4 500 de euro drept prejudiciu moral și 5 000 de euro pentru costuri și cheltuieli de judecată.

Cauza se referea la demiterea Domnicăi Manole din funcția de judecător pentru că a informat presa despre motivele opiniei sale divergente înainte de publicarea textului integral al deciziei pronunțate de Curtea de Apel într-o cauză pe care a judecat-o.

Curtea a precizat că obligația de discreție a judecătorilor le impune acestora să nu divulge motivele unei decizii înainte ca aceste motive să fie disponibile publicului. Cu toate acestea, CtEDO a reiterat că garanțiile procedurale, precum și natura și severitatea sancțiunii impuse erau criterii suplimentare care trebuiau să fie examinate atunci când se evaluează proporționalitatea unei ingerințe în exercitarea libertății de exprimare, astfel cum este garantat de articolul 10 din Convenție.