Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Forțele armate ucrainene luptă în…

Forțele armate ucrainene luptă în regiunea Kursk pentru a treia zi deja. Ce se cunoaște până acum despre incursiunea pe teritoriul rus

Imagine simbol. Sursa: V_Zelenskiy_official/Facebook

În noaptea de 6 august, armata ucraineană a intrat pe teritoriul regiunii ruse Kursk. Luptele continuă pentru a treia zi, dar regimul de urgență a fost introdus în regiune abia în seara zilei de 7 august.

Trecerea frontierei

Totul a început cu un atac cu drone. Potrivit declarației guvernatorului interimar al regiunii Kursk, Aleksei Smirnov, 26 de drone au fost doborâte deasupra regiunii. Apoi, orașul Sudja, situat la 10 kilometri de granița cu Ucraina, a fost atacat. În dimineața zilei de 6 august, au început să apară informații despre grupuri armate care au pătruns în mai multe direcții și despre lupte în zona de frontieră.

Șeful regiunii Kursk a declarat că „luptătorii serviciului de frontieră al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei și ai Forțelor Armate ale Federației Ruse nu au permis ca frontiera să fie încălcată„. Dar bloggerii ruși pro-război au scris despre lupte crâncene.

Ulterior, Ministerul rus al Apărării a declarat că 300 de soldați ai celei de-a 22-a brigăzi mecanizate a Forțelor armate ale Ucrainei (AFU), sprijiniți de 11 tancuri și peste 20 de vehicule blindate, s-au apropiat de frontiera rusă. În seara zilei de 6 august, ministerul a declarat că grupul ucrainean de sabotaj și recunoaștere care a intrat în regiunea Kursk a suferit pierderi și „s-a retras pe propriul teritoriu„. Mesajul a fost ulterior șters.

O sursă Novaya Europa din armata rusă a declarat că, până la sfârșitul zilei de 7 august, AFU a ocupat localitățile Daryyno, Sverdlikove, Gogolevka și Goncharivka. Lupte au loc și în Obukhivka, Pokrovskoye, Lyubimivka, Tolstoy Lugu și Zeleny Shlyakh. Au existat, de asemenea, rapoarte conform cărora AFU a capturat stația de măsurare a gazului Sudja. Aceasta este singura rută funcțională prin care gazul rusesc continuă să curgă către țările europene. Autoritățile ruse și reprezentanții Gazprom nu au comentat încă informațiile privind capturarea acesteia.

Institutul american pentru studiul războiului a creat o hartă a luptelor din regiune. Acestea acoperă aproximativ 350 de kilometri pătrați.

Conform informațiilor provenite din regiunea Kursk la 8 august, luptele continuă. Potrivit bloggerilor pro-război, Rusia a redistribuit luptători Wagner în regiunea Kursk, aceștia fiind mutați „de la frontierele îndepărtate, ca în 2022″.

Declarațiile părților

Autoritățile ucrainene nu au comentat cele întâmplate.

Vladimir Putin a făcut prima sa declarație cu privire la situație la o zi după începerea confruntărilor. El a numit ceea ce s-a întâmplat o „provocare”: „Regimul de la Kiev (…) trage fără discernământ cu diferite tipuri de arme, inclusiv cu rachete, în clădiri civile, case de locuit, ambulanțe„, a spus el. El se va întâlni în curând cu conducerea Ministerului Apărării, a Serviciului de Frontieră FSB și a Statului Major General. Putin l-a însărcinat pe prim-viceprim-ministrul Denis Manturov să coordoneze ajutorul pentru civili.

În aceeași zi a reuniunii Consiliului de Securitate, șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov, a declarat că, la 6 august, aproximativ 1 000 de luptători AFU „au trecut la ofensivă pentru a cuceri o parte de teritoriu în districtul Sudja„. Atunci când a afirmat că ofensiva în direcția Kursk a fost oprită, au continuat să apară rapoarte privind lupte.

Pierderi militare

Numărul militarilor răniți și morți este necunoscut – niciuna dintre părți nu a anunțat oficial acest lucru.

În același timp, încă din 6 august, pe canalele Telegram ucrainene au fost difuzate videoclipuri cu capturarea a cinci militari ruși. Cel puțin doi dintre aceștia erau recruți: Danil Kolesnikov, în vârstă de 22 de ani, din districtul Rovenskyy din regiunea Belgorod și Maxim Hämäläinen, în vârstă de 21 de ani, din orașul Inta din Republica Komi.

În înregistrarea video a discuției cu militarii ucraineni, aceștia spun că se aflau pe poziții în orașul de frontieră Sudja. Acestea au fost sub bombardament timp de mai multe zile. Cu patru zile înainte de pătrundere forțelor ucrainene, comandanții lor au cerut conducerii să retragă recruții. Dar aceștia ar fi fost refuzați.

A doua zi, jurnaliștii publicației „7×7″ au reușit să contacteze familia lui Kolesnikov. Potrivit acestora, recrutul se află în Sumî, în închisoare: „Au spus că în primul rând vor fi schimbați (recruții n.r.), băieți tineri care nu au văzut viața și erau acolo pentru bani„, a declarat interlocutorul.

Apropiații lui Hämäläinen au reușit să vorbească cu jurnaliștii de la „Важных историй”. Un prieten de familie care cunoaște situația a declarat că părinții recrutului au aflat că fiul lor se află în captivitate de la un videoclip care circulă pe rețelele de socializare. Aceștia au început să sune la biroul de recrutare militară, la Ministerul rus al Apărării și la Comisarul pentru drepturile omului, însă în seara zilei de 7 august încă nu primiseră nicio informație.

Rudele nu știau că, cu câteva zile înainte de pătrunderea AFU, luptătorii au stat sub bombardament și au cerut să fie scoși. „Nimeni nu se aștepta să fie așa, ca în regiunea Belgorod. Era liniște„, a explicat un prieten de familie.

În seara zilei de 7 august, canalele Telegram ucrainene au difuzat noi fotografii și videoclipuri despre care susțin că prezintă un nou grup de prizonieri de război ruși. Potrivit diferitelor estimări, aceștia ar fi între 22 și 40. Jurnaliștii Radio Liberty au aflat că una dintre fotografii a fost făcută în apropierea punctului internațional de control auto Sudja.

Evacuarea

La 7 august, autoritățile regiunii Kursk au scos aproximativ 200 de persoane din zonele de frontieră bombardate ale regiunii Kursk, a declarat șeful interimar al regiunii, Aleksey Smirnov. Potrivit acestuia, au fost organizate centre de cazare temporară pentru oameni. El a descris situația de la frontiera cu Ucraina ca fiind „sub control”.

În același timp, locuitorii din regiunea Kursk au declarat că autoritățile nu îi ajută la evacuare: „Am sunat la 112, rugându-i să îl evacueze pe tatăl meu. Mi s-a spus că deocamdată nu există evacuare, când situația va permite, vor face ceva. Dar când – nu se știe. Iar organizarea cazării este încă doar planificată, se fac lucrări etc… De fapt, acum nu pot ajuta în niciun fel! Iar în știrile se scrie că orașul a fost evacuat„, a declarat un locuitor pentru „Важных историй”.

Un altul a scris sub mesajul video al lui Smirnov pe „VKontakte” că locuitorii din așezările bombardate nu au apă și lumină, iar autoritățile nu evacuează oamenii.

Locuitorii s-au plâns, de asemenea, că a fost dificil să ajungă la numărul unificat pentru apelarea serviciilor operaționale din Rusia 112: linia fie nu funcționează, fie funcționează intermitent.

În același timp, starea de urgență în regiunea Kursk a fost declarată abia în seara zilei de 7 august.

În plus, la 7 august, evacuarea obligatorie a fost anunțată de autoritățile ucrainene din regiunea Sumî. Obligația se aplică locuitorilor din 23 de așezări din cinci comunități care se învecinează cu Rusia.

Victime și răniți civili

Potrivit datelor oficiale, 34 de locuitori, inclusiv cinci copii, au fost răniți în regiunea Kursk.

Potrivit datelor oficiale, cinci persoane au murit: un șofer în Komarovka, districtul Korenevsky, un șofer de microbuz lângă Nekhaevka, districtul Rylsky, un rezident din Sudja, precum și un paramedic și un șofer de ambulanță.

Jurnaliștii ruși au aflat numele a încă două victime. Nina Kuznețova, în vârstă de 24 de ani, locuitoare a satului Kurilovka, a murit în timp ce încerca împreună cu familia sa să se evacueze din Sudja. Potrivit soțului ei, Artem, mașina în care se afla Kuznețova a fost bombardată. Femeia era însărcinată în două luni.

Aleksei Trubitsyn, în vârstă de 28 de ani, a fost ucis în drum spre Kurilovka pentru a-și scoate mama, potrivit jurnaliștilor.

În seara zilei de 7 august, s-a raportat că o altă persoană a murit în timp ce se evacua de la Mănăstirea Sfântul Nicolae Belogorsk, care a fost atacată. Templul a fost distrus.

Ce spun experții

Expertul militar ucrainean, colonelul AFU în rezervă Roman Svitan pentru Nova-Europe:

„De data aceasta nu Corpul Voluntar al Rusiei sau Legiunea Libertatea Rusiei au intrat în Rusia, ci unitățile AFU. Mai exact, putem vorbi despre un batalion-grup tactic format dintr-un batalion de recunoaștere întărit de o companie de tancuri și două duzini de vehicule blindate de luptă pentru a transporta câteva sute de infanteriști.

Deși Kievul oficial nu va confirma probabil implicarea forțelor armate ucrainene, sunt pe deplin convins că asistăm la o recunoaștere a câmpului de luptă. Nu a fost întâmpinată nicio rezistență serioasă la acest atac.

Trupele ruse, inclusiv polițiștii de frontieră, Akhmatov și alte forțe de ordine s-au împrăștiat în direcții diferite. Apoi rușii au folosit aviația – avioane de atac Su-25 și elicoptere. Este deja cunoscut faptul că un Ka-52 a fost doborât. Aceasta este o informație confirmată. Aparent, a fost doborât cu un sistem portabil de apărare antiaeriană, probabil un Stinger. În prezent, luptele au loc la câțiva kilometri de frontieră, în direcția orașului Sudja. Rusia încearcă să desfășoare unități dispersate de câteva mii de soldați situate în această zonă pentru a ataca centrul regional ucrainean Sumî. Pentru a opri ofensiva forțelor armate ucrainene, rușii vor trebui să își retragă trupele din altă direcție”.