Forțele aeriene ale NATO exersează un scenariu de atac rusesc asupra Alianței în cadrul unui exercițiu militar cu implicarea a circa 100 de aeronave

Forțele aeriene ale NATO exersează un scenariu de atac rusesc asupra Alianței în cadrul exercițiului Ramstein Flag 2025, relatează agenția germană de știri DPA. Potrivit sursei citate, manevrele, care au început pe 31 martie în apropierea bazei aeriene Leeuwarden din Olanda, implică aproximativ 100 de aeronave din 18 țări NATO, inclusiv F-35, F-18 Hornet și Eurofighter Typhoon, precum și drone și elicoptere. Au fost efectuate exerciții privind respingerea atacurilor aeriene și eliminarea sistemelor de apărare aeriană inamice, iar pe 10 și 11 aprilie va fi exersată sprijinirea forțelor terestre „în caz de urgență în timpul apărării împotriva unui inamic invadator”.
În timpul exercițiilor, țările Alianței Nord-Atlantice intenționează să se asigure că forțele lor aeriene pot opera coerent și eficient, utilizând forțe dispersate în întreaga Europă. În același timp, așa cum scrie DPA, manevrele ar trebui să devină un „semnal” pentru Rusia. „Sperăm că exerciții de acest gen vor descuraja inamicul”, a declarat comandantul forțelor aeriene ale Alianței, generalul american James Hecker. Anterior, Germania a anunțat exercițiile militare Red Storm Bravo, care vor include și un scenariu al unui atac rusesc. Manevrele, programate pentru 25-27 septembrie, se așteaptă să implice până la 800.000 de soldați NATO.
Potrivit publicației Bild, Serviciul Federal de Informații al Germaniei și Bundeswehr consideră că Rusia se pregătește pentru un război la scară largă împotriva NATO și l-ar putea începe înainte de 2030. Conform unui raport al serviciilor de informații germane consultat de publicație, Forțele Aeriene și Marina Rusă, în ciuda concentrării lor în Ucraina, rămân pregătite de luptă. După încheierea agresiunii împotriva Ucrainei, trupele rusești pot fi redistribuite rapid la granițele cu statele baltice. Serviciile secrete germane subliniază, de asemenea, că armata rusă reușește să-și recupereze pierderile, iar complexul militar-industrial al țării produce, se pare, mai multe produse decât are nevoie frontul.
Anterior, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a avertizat încă o dată pe președintele rus Vladimir Putin cu privire la un „răspuns zdrobitor” din partea Alianței în cazul unei agresiuni împotriva membrilor săi. „Dacă cineva face greșeala de a crede că atacarea Poloniei sau a oricăruia dintre aliații noștri va rămâne nepedepsită, se va confrunta cu întreaga putere a Alianței. Răspunsul nostru va fi zdrobitor. Acest lucru trebuie să fie clarificat pentru Vladimir Putin și pentru oricine îndrăznește să ne atace”, a spus Rutte.