Forța Fermierilor: „Răbdarea agricultorilor s-a epuizat”. Aceștia anunță că vor începe, din nou, protestele
Asociația Forța Fermierilor anunță, joi, 5 septembrie, că agricultorii vor ieși din nou la proteste, în contextul „superfecialității Guvernului” și „ignorării” Parlamentului asupra „gravității situației și măsurilor urgente necesare de implementat”. Aceștia susțin că măsurile pe care le-au cerut instituțiilor statului nu au fost executate, iar pe fundalul acestui fapt, vor fi nevoiți să pornească din nou la proteste.
„Răbdarea agricultorilor s-a epuizat, iar timp de așteptare nu mai este. Au trecut mai multe de 2 luni din momentul ce am atenționat Guvernul asupra gravității situației și măsurilor urgente necesare de implementat, și deja sunt peste 40 zile de la Crearea Comisiei Speciale pentru Agricultură de către Parlament”, se arată în comunicatul de presă semnat de președintele Asociației Forței Fermierilor, Alexandru Bădărău.
Comunicat de presă 05.09.2024 by Ziarul de Gardă
Pe 13 august, mai mulți agricultori au cerut autorităților declararea situației excepționale în sectorul agricol în sudul țării și aplicarea moratoriului la calcularea penalităților.
De asemenea, fermierii au solicitat o întrevedere cu președinta Maia Sandu și cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, pentru a examina „necesitatea aplicării unui plan de acțiuni”.
Potrivit unei scrisori adresate șefei statului, suprafața afectată a culturilor agricole de prima grupă constituie 19 404 de hectare, iar valoarea pagubelor produse de secetă a ajuns la peste 134 de milioane de lei.
Ulterior, la 20 august, Guvernul a anunțat că a identificat 100 de milioane de lei pentru compensarea parțială a pierderilor agricultorilor din cauza secetei.
Reprezentanții sectorului agricol, care au participat la discuții marți, 20 august, cu prim-ministrul Dorin Recean, s-au arătat însă nemulțumiți de soluția autorităților și spun că acești bani nu vor stopa „procesul de executare silită, mai ales a agricultorilor din sudul țării”.
Alexandru Bădărău, directorul Asociației „Forța Fermierilor”, a calificat atunci, într-o discuție cu ZdG, soluțiile identificate de Guvern drept ineficiente.
„(…) Acest lucru nu stopează procesul de executare silită, mai ales a agricultorilor din sudul țării la care roada a fost compromisă practic în totalitate, atât grupa a doua de porumb și floarea-soarelui, cât și culturile de grâu. Noi am cerut să fie instituită în primul rând starea excepțională în sectorul agricol, pentru ca să fie stopate aceste executări silite care deja au început, și să fie stopat procesul de calculare a penalităților și a majorărilor de întârziere pentru ca Guvernul să poată găsi în acel interval de 3-4 luni măsuri eficiente. Am primit răspuns că nu intenționează să declare stare de urgență. Răspunsul a fost unul foarte evaziv, pentru că ei au făcut referire la faptul că ar fi împotrivă furnizorii de imputuri. Noi însă am avut întâlniri cu mai mult de jumătate din companiile furnizoare de imputuri, care sunt în acest lanț cu agricultorii, și au susținut ideea de a institui procesul de stopare a executărilor și calculare a penalităților (…)”, a explicat Alexandru Bădărău.