Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Fondurile de investiții pariază pe…

Fondurile de investiții pariază pe faptul că preţul gazelor naturale în Europa va creşte pe termen lung

Sursa foto: Inquam Photos

Investitorii au crescut pariurile pe creșterea prețurilor la gazele naturale din Europa, temându-se că noi întreruperi ale aprovizionării vor declanșa și mai multă instabilitate pe piață, pe măsură ce accentul se va pune pe constituirea de stocuri pentru iarna viitoare, scrie Bloomberg.

Numărul de poziții nete „lungi” pe contractele „futures” de referință pentru gazele naturale olandeze deținute de fondurile de investiții a crescut pentru a treia săptămână consecutiv, ajungând la cel mai ridicat nivel din octombrie, potrivit datelor publicate miercuri de Intercontinental Exchange Inc. Tendința evidențiază faptul că, în timp ce cererea rămâne scăzută, iar regiunea a ieșit din sezonul de încălzire cu cele mai mari stocuri înregistrate vreodată, comercianții încep să fie îngrijorați.

Potrivit sursei citate, există incertitudini cu privire la fluxurile rusești rămase prin Ucraina și la revenirea cererii de gaze în Asia. Întreruperile neplanificate la furnizorul principal, Norvegia, și îngrijorările că iarna care vine nu va fi la fel de blândă ca ultima, contribuie, de asemenea, la o perspectivă de creștere a prețurilor pe termen lung.

Numărul de contracte lungi ale managerilor financiari – în esență, pariurile că prețurile vor crește – a crescut cu aproximativ 3% în săptămâna de până la 26 aprilie, în timp ce contractele scurte în curs de executare au scăzut ușor. Contractele „futures” au scăzut de la maximele de la mijlocul lunii aprilie, dar prețurile sunt încă extrem de volatile, oscilațiile intrazilnice devenind acum norma.