Fondul de Garantare a Creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii: ce este și cum poate fi accesat
Întreprinderile mici și mijlocii (ÎMM) constituie cea mai răspândită formă organizatorică de afacere. În R. Moldova, sectorul ÎMM constituie 99,2% din numărul total de întreprinderi, potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS) pentru anul 2022. În perioada incipientă de activitate sau în perioadele de criză economică, ÎMM se pot confrunta cu probleme la contractarea creditelor, instituțiile financiare fiind reticente față de oferirea împrumuturilor din cauza riscurilor crescute și a politicilor antiinflaționiste ale băncilor centrale. În astfel de situații, vin în ajutor garanțiile financiare care partajează riscul de credit și încurajează instituțiile financiare să ofere credite în condiții incerte.
În R. Moldova, unicul instrument de garantare a creditelor este Fondul de Garantare a Creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii (FGC), care este administrat de Instituția Publică „Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului” (ODA). FGC a fost creat de stat pentru a facilita accesul la finanțarea ÎMM și lucrează în baza fondurilor bugetului de stat. Antreprenorii care nu au suficiente garanții pentru a obține un credit pot beneficia de o garanție financiară emisă de ODA.
Fondul de Garantare a Creditelor (FGC) este un instrument de suport antreprenorial, care are misiunea de a emite garanții financiare ce garantează creditele solicitate de întreprinderile mici și mijlocii de la instituțiile financiare partenere (băncile comerciale).
Cine poate beneficia de garanții financiare?
Orice ÎMM poate beneficia de garanții financiare.
Se definesc ca fiind întreprinderi mici şi mijlocii întreprinderile care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
- au un număr mediu anual de până la 250 de salariați;
- realizează o cifră anuală de afaceri (venituri din vânzări) de până la 100 de milioane de lei sau dețin active totale (imobilizate și circulante) de până la 100 de milioane de lei, conform ultimei situații financiare aprobate.
Câte ÎMM avem în Republica Moldova?
Conform datelor Biroului Național de Statistică pentru anul 2022, în Republica Moldova există 62,1 mii de întreprinderi mici și mijlocii (ÎMM), care constituie 99,2% din numărul total de întreprinderi raportoare. În anul 2022, partea preponderentă a ÎMM și-a desfășurat activitatea în domeniul comerțului, constituind 34% din totalul ÎMM. În agricultură, silvicultură și pescuit au activat 8,8% din totalul ÎMM, iar în industria prelucrătoare – 8%.
Ce tipuri de garanții financiare emite ODA pentru ÎMM?
ÎMM din Republica Moldova pot beneficia din partea ODA de două tipuri de garanții financiare: individuale sau de portofoliu.
Garanția financiară individuală este un angajament în formă scrisă față de o bancă comercială parteneră asumat de către ODA, privind asigurarea cu gaj suficient a creditelor acordate ÎMM conform Produselor de garantare gestionate.
Garanția financiară de portofoliu constituie angajamentul asumat de către ODA față de un întreg portofoliu de credite eligibil al Creditorului (Băncii), în vederea partajării riscului de credit între Garant și Creditor asociat portofoliului de credite ce urmează a fi creat. În acest fel, se elimină evaluarea individuală a fiecărui împrumut de către ODA, iar gestionarea riscului într-un mod cuprinzător este transferată către bancă pentru a facilita procesul de finanțare a întreprinderilor.
Procedura de solicitare a garanției financiare
Pentru a beneficia de un credit în condiții preferențiale, solicitantul trebuie să se adreseze la una din băncile partenere ale ODA, care au semnat acorduri de colaborare în acest sens și să solicite un credit garantat. Examinarea cererii de credit este efectuată de către fiecare creditor în conformitate cu procedurile și reglementările bancare interne.
După acceptarea de către Creditor a proiectului spre finanțare, în cazul în care întreprinderea are capacitate de rambursare a creditului, dar nu dispune de suficiente garanții reale pentru asigurarea creditului și corespunde criteriilor pentru solicitarea unei garanții financiare, creditorul va expedia pe adresa ODA o cerere de garantare unică, semnată de creditor și debitor (ÎMM), iar ODA, în termen de maxim 5 zile, va examina posibilitatea emiterii unei garanții financiare.
În cazul garanțiilor financiare de portofoliu, dacă întreprinderea are capacitate de rambursare a creditului solicitat, însă creditul nu corespunde exigențelor de risc ale băncii, aceasta va analiza corespunderea creditului și a debitorului conform criteriilor de eligibilitate ale Schemei de garantare. Dacă sunt întrunite toate criteriile de eligibilitate ale Schemei de garantare, banca poate încheia contractul de credit, cu includerea acestuia în portofoliul acordat de ODA în baza Acordului de garantare, iar debursarea mijloacelor creditare poate fi efectuată imediat, fără un accept prealabil din partea ODA.
Ce reprezintă un Produs de garantare?
Produsul de garantare este o ofertă în condiții specifice de garantare pentru fiecare tip de întreprindere sau grup țintă de antreprenori, care permite acordarea garanțiilor financiare pentru creditele solicitate de ÎMM de la băncile comerciale.
Produsele în vigoare gestionate de Fondul de Garantare a Creditelor pot acoperi de la 50% până la 80% din valoarea creditului contractat, iar valoarea maximă a garanției financiare variază de la 500 de mii de lei până la 7 milioane de lei, în funcție de Produsul de garantare solicitat.
Produse de garantare disponibile
În prezent ODA oferă șase produse de garantare disponibile:
- Întreprinderi debutante
- Întreprinderi nou-create
- Întreprinderi gestionate de tineri antreprenori
- Întreprinderi fondate sau gestionate de femei antreprenoare
- Întreprinderi active
- Credit agricol de urgență
Lista produselor de garantare ODA și condițiile de accesare a acestora pot fi consultate pe portalul organizației.
Rezultatele și evoluția activității FGC în anul 2023
În 2023, FGC ODA a emis 455 de garanții financiare (comparativ cu 469 în 2022), în valoare totală de 481,5 milioane de lei (față de 554,25 milioane de lei în 2022), care au asigurat credite în sumă totală de 1,24 miliarde de lei, generând investiții în economie de 1,48 miliarde de lei.
Pe parcursul anului 2023 au fost executate garanții în valoare de 11,37 milioane de lei, iar valoarea garanțiilor recuperate a constituit 0,52 milioane de lei. Ponderea garanțiilor recuperate raportate la garanțiile executate constituie 4,57%. Rata de pierdere pentru anul 2023, reieșind din soldul garanțiilor financiare active la finele perioadei de gestiune, raportate la valoarea efectivă a garanțiilor executate și nerecuperate ar fi de 1,38% din soldul garanțiilor financiare active la finele perioadei de gestiune.
În prezent, din volumul total al garanțiilor active, 96,9% reprezintă garanții aferent cărora nu sunt înregistrate restanțe la plata creditelor, iar 3,1% sunt garanții aferent cărora sunt înregistrate restanțe mai mari de 30 zile.
Impactul direct asupra economiei în anul 2022
De la înființarea sa și până la finele anului 2022, FGC a facilitat acordarea a 1434 de credite în valoare de 2729,47 de milioane de lei și demararea proiectelor investiționale în valoare de 3307,9 milioane de lei.
Aceste credite au fost asigurate cu garanții financiare în valoare totală de 1163 de milioane de lei, facilitând accesul la finanțare pentru sectorul ÎMM. Conform Raportului anual al FGC pentru anul 2022, analiza impactului direct denotă faptul că fiecare leu acordat sub formă de garanție financiară a facilitat acordarea a 1,97 lei sub formă de credit și a mobilizat în economie 2,3 lei.
Impactul fiscal
Aprecierea impactului fiscal al FGC denotă faptul că pentru anul 2022 (datele cu privire la impactul fiscal pentru anul 2023 nu sunt disponibile la moment, n.r.), beneficiarii de garanții financiare au avut contribuții directe la formarea Bugetului Public Național (BPN) în valoare ce depășește valoarea de 805 milioane de lei.
În perioada de referință, beneficiarii de garanții financiare au obținut un profit total din activitatea de întreprinzător în valoare de 975 de milioane de lei, fapt ce s-a materializat prin achitarea la bugetul de stat a peste 123 de milioane de lei sub formă de impozit pe venit din activitatea de întreprinzător. Totodată, potrivit datelor Serviciului Fiscal de Stat, beneficiarii de garanții financiare au achitat TVA și accize în sumă de 415 milioane de lei, din care 125 de milioane de lei au fost rambursate, astfel, contribuția netă la bugetul de stat în anul 2022 fiind de circa 290 de milioane de lei.
Despre Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA)
Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (anterior, Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii) este o instituție publică fondată de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, cu misiunea de a susține dezvoltarea antreprenoriatului în Republica Moldova, de la inițierea unei afaceri, la internaționalizarea acesteia. Obiectivele ODA, pe lângă facilitarea accesului la finanțare prin emiterea garanțiilor financiare și de stat, sunt: susținerea dezvoltării antreprenoriatului, oferirea asistenței financiare nerambursabile, consolidarea capacității întreprinderilor de administrare eficientă a afacerilor prin oferirea de instruiri, mentorat, consultanță/infrastructură de suport și asigurarea dialogului public-privat.