Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a…

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost eliberat din închisoare în urma unui acord cu SUA

Sursa foto: Reuters

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost eliberat din închisoarea din Regatul Unit și urmează să plece în Australia, după ce a pledat vinovat la o singură acuzație de încălcare a legii spionajului în Statele Unite, scrie Aljazeera.

Assange, în vârstă de 52 de ani, va pleda vinovat pentru o singură acuzație de conspirație în vederea obținerii și divulgării de documente clasificate din domeniul apărării naționale a SUA, conform unui document depus la Tribunalul Districtual al SUA pentru Insulele Mariane de Nord.

El a fost eliberat luni din închisoarea de înaltă securitate Belmarsh din Regatul Unit și dus la aeroport, de unde a părăsit țara cu avionul. Assange se va prezenta miercuri în fața unui tribunal din Saipan, un teritoriu american din Pacific, unde va fi condamnat la 62 de luni din pedeapsa deja executată.

„Julian Assange este liber. El a părăsit închisoarea de maximă securitate Belmarsh în dimineața zilei de 24 iunie, după ce a petrecut 1901 de zile acolo. I s-a acordat cauțiune de către Înalta Curte din Londra și a fost eliberat pe aeroportul Stanstead în cursul după-amiezii, unde s-a îmbarcat într-un avion și a părăsit Regatul Unit”, a declarat Wikileaks într-o declarație pe platforma X.

El se va întoarce în Australia după audiere, a adăugat declarația Wikileaks, referindu-se la audierea din Saipan.

„Julian este liber!!!!”, a scris soția sa, Stella, pe platforma X. „Cuvintele nu pot exprima imensa noastră recunoștință față de voi – da, voi, care v-ați mobilizat ani și ani pentru a face acest lucru realitate. Vă mulțumim. Vă mulțumim, vă mulțumim.”

Assange a devenit celebru odată cu lansarea Wikileaks în 2006, creând o platformă online de denunțare pentru ca oamenii să trimită anonim materiale clasificate, cum ar fi documente și videoclipuri.

Înregistrarea unui atac al unui elicopter american Apache în Bagdad, care a ucis o duzină de persoane, inclusiv doi jurnaliști, a ridicat profilul platformei, în timp ce publicarea în 2010 a sute de mii de documente americane clasificate privind războaiele din Afganistan și Irak, precum și a unei serii de telegrame diplomatice, i-a consolidat reputația.

Wikileaks a publicat materiale despre multe țări, însă SUA, în timpul administrației fostului președinte american Donald Trump, a fost cea care a decis să îl acuze în 2019 de 17 capete de acuzare pentru încălcarea Legii privind spionajul.

Avocații americani au susținut că acesta a conspirat cu Chelsea Manning, un fost analist de informații al armatei, care a petrecut șapte ani în închisoare pentru că a divulgat materiale către WikiLeaks. Ea a fost eliberată când președintele american Barack Obama i-a comutat pedeapsa în 2017. Acuzațiile au stârnit indignare, susținătorii lui Assange susținând că, în calitate de editor și redactor-șef al Wikileaks, acesta nu ar fi trebuit să se confrunte cu acuzații folosite de obicei împotriva angajaților guvernamentali care fură sau scurg informații.