Fondatorul Academiei Teologice din Chișinău a aderat la Mitropolia Basarabiei, după ce a părăsit Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei de la Moscova
Fondatorul și Prorectorul Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova, protopopul Vetcislav Cazacu, a părăsit Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei de la Moscova, și a aderat la Mitropolia Basarabiei. Fiind originar din Ucraina, dar și român din Cernăuți, prot. Vetcislav Cazacu a declarat că „nu mai poate rămâne alături de biserica rusă”, pentru TV8.
Secretarul Mitropoliei Basarabiei, Constantin Olariu, a confirmat faptul că Vetcislav Cazacu a aderat la comunitatea religioasă a Bisericii române și se va supune canonic acestei structuri.
„Există multe cereri spre procesare ale preoților care vor să fie sub oblăduirea Mitropoliei Basarabiei și numărul este în creștere. Războiul din Ucraina este doar unul din factorii existenți. Taxele din Mitropolia Moldovei sunt foarte mari, noi nu le avem și oferim salarii, dar cel mai important factor rămâne dorința preoților de a-și exprima identitatea românească”, a declarat secretarul contactat de ZdG.
Episcopul Ioan Moșneguțu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, a declarat pentru Ziarul de Gardă că „vor avea loc mai multe remanieri în instituţia religioasă de învăţământ superior”, menționând că mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir urmează să semneze decretul de demitere a lui Cazacu din funcția deținută la Academie.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei a subliniat că a fost numit, la ședința din 25 octombrie curent a Sinodului Bisericii Ortodoxe, un nou decan al Facultății de Teologie din cadrul Academiei – Ierodiaconul Macarie (Crudu).
La începutul lunii septembrie, mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir, i-a adresat Patriarhului Kiril al Rusiei o scrisoare în care enumeră o serie de îngrijorări și nemulțumiri apărute în rândul clericilor în ultimul an și jumătate. Mitropolitul Vladimir susținea că instituția religioasă, subordonată Moscovei, se află „într-o situație de faliment” și că preoții sunt tentați de statul român, „care le oferă un salariu lunar garantat de 800-900 de euro, asigurare medicală, pensii și scutirea parohiilor de contribuțiile trimestriale”.