FMI critică inițiativa socialiștilor de anulare așa-zisei legi a miliardului: „Va afecta serios relațiile cu Republica Moldova”
Reprezentantul Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova, Rodgers Chawani consideră că „este un pas înapo” în reforma sectorului bancar inițiativa deputaților socialiști de a anula legea miliardului, cea prin care statul s-a obligat să restituie paguba în urma „furtului miliardului”.
Declarația lui Chawani a fost făcută pentru agenția Infotag după ce la 9 decembrie, comisia parlamentară de economie, buget și finanțe a acceptat demersul PSRM.
Reprezentantul FMI în Moldova spune că „inițiativa PSRM sunt întreptat spre a da un pas înapoi în toate acele măsuri importante care au fost luate după acea fraudă bancară. Aceste inițiative pot anula toate eforturile care s-au făcut pentru însănătoșirea sistemului financiar al Republicii Moldova”.
În opinia lui Rodgers Chawani este foarte important ca toate acele măsuri bune care s-au luat cu atât efort în ceea ce privește asigurarea independenței BNM, politicile și stabilitatea băncii naționale să rămână în vigoare.
„Sunt niște elemente foarte importamte de asigurare a eficienței BNM în ceea ce privește stabilitatea financiară și macroeconomică. Acțiunile care duc la știrbirea independenței BNM și care anulează reformele susținute de FMI vor afecta relațiile cu Republica Moldova”, consideră reprezentantul FMI.
Așa-zisa lege a miliardului a fost aprobată în 2016 ca solușie la decizia Guvernului Republicii Moldova de a acorda garanții financiare celor 3 bănci implicate în frauda bancară care au luat credite de 14,2 miliarde de lei de la BNM în 2014-2015.
Legea votată în 2016 prevede emisia obligaţiunilor de stat la valoarea nominală, la rata fixă a dobânzii, pe termene de până la 25 de ani, în volum total de până la peste 13,58 de miliarde de lei, cu rata efectivă a dobânzii de 5,5 la sută.