Flori vs. drepturi: semnificația zilei 8 Martie

În fiecare an, pe 8 martie, femeile primesc flori și cadouri, iar rețelele de socializare abundă de mesaje pentru „cele mai gingașe ființe”.
Deși aceste gesturi sunt apreciate, ele nu reflectă adevărata semnificație a Zilei Internaționale a Femeii. Această zi onorează lupta pentru drepturi egale și reprezintă un moment de reflecție asupra progreselor în domeniul egalității de gen, inclusiv în lumea muncii, relatează Organizația Națiunilor Unite din R. Moldova.
Inegalități pe piața muncii
În R. Moldova, femeile întâmpină dificultăți în echilibrarea vieții profesionale și personale, acest fapt le determină să rămână în afara pieței muncii pentru perioade lungi de timp. Deși au un nivel de educație mai ridicat decât bărbații, ele au mai puțin succes în cariera profesională. Rata lor de ocupare este de 39,7%, comparativ cu 47,% în rândul bărbaților. Atunci când muncesc, femeile mai des decât bărbații au un contract individual de muncă cu timp parțial, lucru care reduce din gradul lor de protecție. În plus, peste jumătate dintre femeile cu vârste între 25 și 34 de ani sunt în afara pieței muncii din cauza responsabilităților familiale.
Un alt aspect îngrijorător este diferența salarială: femeile câștigă cu 11%-15% mai puțin decât bărbații. Aceste disparități nu pot fi explicate doar prin factori obiectivi precum educația sau domeniul de activitate, ci sunt adesea rezultatul unor practici discriminatorii, inclusiv bariere în accesul la poziții de conducere și salarii mai mici în sectoare dominate de femei, cum ar fi sănătatea și educația.
Femeile din grupuri vulnerabile, cum ar fi cele de etnie romă, sunt și mai afectate. Doar 6,4% dintre ele sunt active pe piața muncii, comparativ cu 40,9% dintre bărbați.
Povara muncii neremunerate
Femeile desfășoară de trei ori mai multă muncă de îngrijire neremunerată decât bărbații și constituie 65% din forța de muncă globală în acest domeniu. În același timp, procentul tinerelor NEET (care nu sunt angajate, în educație sau formare) este mai ridicat decât cel al bărbaților (16,1% vs. 11,5%). În zonele rurale, 42,6% dintre femeile cu studii superioare sunt în această situație, iar 71% dintre femeile NEET sunt îngrijitoare.
Violența și hărțuirea la locul de muncă
Un alt obstacol major este violența și hărțuirea la locul de muncă. Aproximativ 30% dintre femei declară că au trecut prin astfel de experiențe, comparativ cu 22% dintre bărbați. Violența psihologică afectează 23% dintre femei și 17% dintre bărbați, în timp ce violența sexuală este de patru ori mai frecventă în rândul femeilor (9% vs. 2,5%).
Sărăcia și dependența financiară
Femeile sunt mai expuse riscului de sărăcie din trei motive principale: diviziunea inegală a responsabilităților familiale, ocuparea mai redusă pe piața muncii și, implicit, pensii mai mici la bătrânețe. Lipsa unor politici eficiente care să sprijine reconcilierea vieții profesionale cu cea de familie agravează această problemă și limitează independența financiară a femeilor.
Un 8 Martie cu adevărat semnificativ
Aceste inegalități nu afectează doar femeile, ci și dezvoltarea economică a țării. Promovarea unor politici publice care asigură acces egal la oportunități economice este esențială pentru o societate mai echitabilă. În loc să se rezume la flori și cadouri, 8 Martie ar trebui să fie un angajament real pentru împuternicirea femeilor. Doar prin recunoașterea și abordarea acestor provocări putem construi un viitor mai echitabil pentru toți.
Eliminarea acestora a devenit un obiectiv esențial pentru multe țări din întreaga lume, iar Organizația Internațională a Muncii acordă suport Guvernului R. Moldovei în combaterea discriminării în bază de gen.