Analiză Politico: Fiica candidatului pro-Kremlin la președinția Moldovei vă ține banca în siguranță
Faptul că Corina Stoianoglo, fiica lui Alexandr Stoianoglo, lucrează la o instituție europeană, în timp ce tatăl său se străduiește să îi țină pe concetățenii săi în afara UE, a ajuns în atenția prestigioasei instituții de presă europene Politico.
Banca Centrală Europeană a avertizat băncile să fie în gardă împotriva atacurilor cibernetice din partea Rusiei și a altor state autoritare. Aceeași Bancă Centrală Europeană o angajează pe fiica unui candidat pro-rus la președinția Republicii Moldova – Alexandr Stoianoglo – în cadrul echipei sale tehnologice de supraveghere bancară.
Corina și-a preluat noul rol luna trecută, după ce în prealabil a efectuat un stagiu de un an la BCE, începând din vara anului 2023. Corina s-a alăturat echipei într-un moment în care, potrivit BCE, „mediul cibernetic a devenit mai ostil decât înainte din cauza actelor agresive ale statelor autoritare sau ale infractorilor cibernetici legați de acestea”.
Corina nu și-a exprimat în mod explicit convingerile politice antieuropene, dar a susținut campania tatălui său, aplaudând angajamentul acestuia pentru o educație mai bună într-un videoclip de campanie. Ea a acționat, de asemenea, ca un canal pentru mesajele de campanie ale acestuia, permițându-și să fie etichetată în materialele de campanie postate frecvent de unchiul ei pe Facebook.
Potrivit site-ului românesc de știri G4Media, Corina poate lucra la BCE deoarece ea, sora și tatăl ei au dublă cetățenie, moldovenească și română. Moldovenii obișnuiți nu au astfel de drepturi deoarece țara lor nu face parte din UE.
Cu toate acestea, ea a retras un mesaj pe care l-a postat pe LinkedIn la începutul acestei luni, care includea o fotografie a sa și a președintelui BCE, Christine Lagarde, la un eveniment intern al personalului. Postarea a declanșat o reacție substanțială din partea utilizatorilor LinkedIn și a mass-mediei moldovenești, utilizatorii site-ului exprimându-și îngrijorarea cu privire la un perceput „risc potențial pentru integritatea și securitatea” BCE.
BCE nu vede nicio problemă.
„Suntem pe deplin încrezători în verificările noastre de securitate asupra membrilor personalului”, a declarat o purtătoare de cuvânt a BCE.
Întrebată dacă Corina a dezvăluit legătura sa cu o persoană expusă politic la momentul interviului, BCE a declarat că Corina s-a alăturat băncii în 2023, cu un an înainte ca tatăl său să devină candidat la președinție.
Cu toate acestea, la acea dată, tatăl ei fusese deja suspendat din funcția de procuror general pe fondul unor acuzații de abuz în serviciu și corupție. Sandu l-a acuzat că nu a reușit să urmărească penal oligarhii bine conectați care, în opinia sa, au jefuit țara în timpul președintelui anterior, Igor Dodon. Stoianoglo a susținut că acuzațiile au fost motivate politic.
Corina Stoianoglo nu a răspuns la o cererea de comentarii a jurnaliștilor de la Politico.
Materialul integral, original poate fi citit aici.
Anterior, ZdG a scris despre familia „europeană” a candidatului Stoianoglo, cel care a boicotat referendumul și este susținut la funcția de președinte de un partid pro-rus. Potrivit datelor publice, copiii acestuia frecventează instituțiile europene pentru studii și joburi încă din 2014.