Fiecare al cincilea basarabean înrolat a căzut pe câmpul de luptă în cel de-al Doilea Război Mondial. Doar 167 mai sunt în viață în prezent
Aproximativ 260 de mii de locuitori din actuala R. Moldova au fost înrolați în Armata Roșie și au luptat împotriva Germaniei naziste și a aliaților ei, iar fiecare al cincilea și-a pierdut viața pe câmpul de luptă.
Lista basarabenilor căzuți pe câmpul de luptă în cel de-al Doilea Război Mondial cuprinde 56 de mii de persoane, potrivit datelor Agenției Naționale a Arhivelor.
Instituția a digitalizat 7 volume ale Cărții memoriei publicate de Ministerul Apărării al Republicii Moldova în anii 2002-2005 care conțin listele a aproximativ 56 mii de persoane născute pe teritoriul actual al Republicii Moldova recrutate în Armata Roșie și care au căzut pe câmpul de luptă în perioada anilor 1944-1945.
Listele nu sunt complete întrucât nu includ, decât foarte rar, pe cei care au luptat pe frontul de Est în anii 1941-1944, fie de partea Armatei Roșii sau în Armata Română și nu conțin date cu privire la raioanele din stânga Nistrului. Astfel, cifra de 56 mii de morți se referă doar la partea basarabeană a Republicii Moldova actuale, se arată pe site-ul instituției.
De asemenea, datele mai arată că cei 260 mii moldoveni/români, ruși, ucraineni, evrei, găgăuzi, bulgari ș.a. originari din Republica Moldova, au fost decorați cu aproximativ 250 mii de ordine și medalii pentru curajul manifestat pe câmpul de luptă în cadrul Armatei Roșii.
În prezent, în R. Moldova mai sunt în viață 167 de veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit datelor făcute publice de autorități, în contextul deciziei Parlamentului de a acorda câte o indemnizație unică de 10 mii de lei pentru fiecare veteran.
R. Moldova celebrează astăzi, 9 mai, Ziua Victoriei și Ziua Europei. De-a lungul timpului, ziua de 9 mai a fost subiect de dispută pentru locuitorii R. Moldova. 9 mai este în primul rând o bătălie a memoriei, bătălia a două viziuni asupra viitorului R. Moldova, a subliniat istoricul Octavian Țîcu, într-o discuție cu ZdG.
Ziarul de Gardă a discutat cu mai mulți istorici despre ce s-a întâmplat cu R. Moldova după cel de-al Doilea Război Mondial și vă prezintă o retrospectivă a celor mai importante evenimente.
În ajunul zilei de 9 mai, autoritățile R. Moldova au interzis panglica bicoloră negru-oranj, ca simbol al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Mai mulți istorici au explicat, la solicitarea ZdG, istoria acestui simbol.