Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Fermierii cer autorităților prelungirea „de…

Fermierii cer autorităților prelungirea „de urgență” a procedurii de licențiere a importurilor de cereale și oleaginoase

Imagine simbol

Asociația „Forța Fermierilor” cere „de urgență” Guvernului prelungirea procedurii de licențiere a importurilor de cereale și oleaginoase. Conform unui comunicat al Asociației, deși țările din regiune mențin în continuare un regim controlat la importuri ucrainene, autoritățile de la Chișinău nu au prelungit deocamdată măsura de protecție, ea fiind activă doar câteva luni.

Agricultorii susțin că importul liber de cereale și oleaginoase în R. Moldova ar urma să afecteze și în acest an „mii de agricultori”.

„În contextul expirării procedurii de import a cerealelor și semințelor oleaginoase în bază de licență, Asociația Forța Fermierilor atenționează autoritățile cu enormă îngrijorare asupra repetării scenariului de anul trecut, când fermierii din R. Moldova, fiind lăsați de Guvern fără măsuri de protejare a pieții în condițiile concurenței neloiale a importurilor în țara noastră au suferit pierderi financiare enorme, mulți aflându-se în prag de faliment la moment.

(…) Un calcul simplu făcut în baza datelor de anul trecut, arată că agricultorii moldoveni au pierdut peste 2 miliarde de lei pe diferența de preț la cereale și oleaginoase. Acești bani au intrat în conturile unor holdinguri transnaționale care controlează exportul de cereale și oleaginoase, ajungând ulterior peste hotare.

(…) Mai atragem atenția că importul liber de cereale si oleaginoase ar aduce un risc enorm de interzicere a exportului cerealelor și oleaginoaselor din R. Moldova pe piața României, care suspectează reexportul producției din Ucraina prin Moldova. Lipsa acțiunilor din partea Guvernului poate provoca un nou protest al agricultorilor (…)”, se mai spune în comunicat.

Marți, 25 iunie, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a anunțat că activitatea Comisiei de licențiere a importului de cereale și oleaginoase care a funcționat în baza Legii nr. 160/2011, își finalizează activitatea, deoarece „reglementarea prin licențiere poate fi realizată pe un termen de cel mult 3 luni, care poate fi prelungit o singură dată cu cel mult încă 3 luni”. Prin urmare, perioada maximă pentru care a putut fi aplicată licențierea importului de cereale și oleaginoase a atins termenul-limită.

„Măsura de licențiere a fost introdusă pentru prima dată la 11 octombrie 2023 și a fost funcțională pe perioada stării de urgență (până pe 31 decembrie 2023). Următoarea decizie de menținere a acestei măsuri a fost luată pe 5 ianuarie 2024 și extinsă pe 8 aprilie, cu termen-limită până pe 26 iunie curent. În toată această perioadă, în total, au fost acordate 12 licențe pentru importul a circa 69.5 mii tone de semințe de floarea-soarelui, dintre care 1200 tone au fost solicitate pentru industria de cofetărie din soiuri care nu se cultivă în R. Moldova și circa 44 tone sunt de porumb pentru pop-corn, din soiuri și hibrizi care nu se cultivă în țară”, susțin reprezentanții Ministerului într-un comunicat.

La mijlocul lunii mai, fermierii au solicitat Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare inițierea „cât mai urgentă” a procesului de creare a comisiilor de specialitate în raioane, pentru identificarea zonelor afectate de secetă și declararea stării de calamitate în agricultură. Totodată, reprezentanții Asociației au cerut Guvernului R. Moldova să identifice măsuri de sprijin pentru fermierii afectați de secetă, inclusiv făcând apel la Uniunea Europeană.