Fermierii au ieșit din nou în stradă. Aceștia amenință că vor organiza „proteste masive” și vor solicita demiterea guvernului
Asociația Forța Fermierilor au ieșit miercuri, 18 decembrie, împreună cu agricultorii la protest în fața Guvernului. Aceștia susțin că în R. Moldova, criza din agricultura se adâncește pe zi ce trece. Manifestațiile s-au lăsat cu îmbrânceli între protestatari și oamenii legii, după ce fermierii au vrut să intre în clădirea Guvernului.
„Măsurile cerute de A.O. Forța Fermierilor pentru salvarea situației din agricultură sunt de ordin legislativ și decizii de guvern. Am cerut legi, hotărâri de guvern, instrumente și programe pentru susținerea și transformarea agriculturii, ca fermierii micro, mici și mijlocii să poată înfrunta competiția neloială și schimbările climaterice. Guvernul a ales însă să distrugă și mai mulți agricultori care luptă pentru supraviețuire”, a precizat într-un comunicat Asociația.
Asociația Forța Fermierilor cere Guvernului:
- Aprobarea urgentă a proiectului legii, în redacția deputatului PAS Alexandru Trubcă.
- Prelungirea licențierii importului cerealelor și oleaginoaselor pana la 31 decembrie 2025.
- Achitarea datoriilor la subvenții pentru 2023.
- Restituirea accizelor fermierilor pentru 2024.
- Elaborarea unui mecanism de garanții de creditare și refinanțare pentru noul an agricol 2025.
Totodată, după ședința Guvernului de miercuri, Ministra Agriculturii, Ludmila Catlabuga, a declarat jurnaliștilor: „Dialogul cu toți fermierii noștri este important, înțelegem nemulțumirea agricultori. Dacă vorbim despre Legea secetei, avizele privind Legea au fost comasate în scurt timp. Acum, avem în Parlament înregistrată o inițiativă legislativă și suntem în dialog strâns pentru urgentarea și aprobarea acestei legi. Nu vreau să avem discuții în fața Guvernului, atâta timp cât avem sediu. Noi am văzut rectificările, ele sunt pe ordinea de zi, sunt o prioritare pentru minister și facem un apel pentru a ne vedea la masa de discuții”.
Ulterior, ministra a ieșit în fața agricultorilor invitând trei reprezentanți ai Asociației Forța Fermierilor la discuții, la sediul Ministerului, la ora 15:00.
Anterior, ZdG a scris că Parlamentul în luna septembrie a aprobat măsuri de sprijin pentru agricultorii afectați de seceta și arșița din acest an. Fermierii ale căror culturi agricole au fost afectate de seceta și arșița din acest an ar fi trebuit să beneficieze de suspendarea obligațiilor de plată față de creditori pentru o perioadă de șase luni.
Inițiativa legislativă a fost elaborată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și a propus măsuri de sprijin destinate fermierilor, în scopul gestionării efectelor secetei din anul curent.
„Starea hidrometeorologică instabilă a înrăutățit și mai mult situația financiară a fermierilor. În aceste condiții, este imperios necesară intervenția statului pentru a garanta, pe de o parte, viabilitatea fermierilor, iar, pe de altă parte, pentru a asigura securitatea alimentară a țării”, se menționează în nota informativă a proiectului din septembrie.
Ulterior, la începutul lunii decembrie, președintele Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Alexandru Trubcă, a anunțat că Parlamentul va propune noi măsuri de sprijin pentru agricultorii afectați de secetă, anulând legea votată în septembrie.