Felcer din Chișinău, condamnat la doi ani de închisoare pentru malpraxis, care a dus la decesul unui pacient
Procuratura Generală (PG) a anunțat joi, 26 decembrie, despre pronunțarea unei sentințe de către Judecătoria Chișinău pe o cauza penală de învinuire a unui felcer (agent sanitar, n.r.) de comiterea infracțiunii de încălcare din neglijență a regulilor sau metodelor de acordare a asistenței medicale, se arată într-un comunicat.
PG anunță că inculpatul a fost condamnat la închisoare pe un termen de doi ani, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe o perioadă de probă de trei ani.
Suplimentar, instanța a dispus privarea de dreptul de a exercita activitate în domeniul medical pe un termen de cinci ani.
„Acuzatorii de stat au înaintat învinuirea pe faptul că, inculpatul, în vârstă de 30 de ani, activând în calitate de felcer în cadrul unei instituții private de prestare a serviciilor medicale, aflându-se în exercițiul funcției, în baza fișei de solicitare din 21 ianuarie 2020, recepționată dimineața, s-a deplasat cu autosanitara pe o adresă din sectorul Botanica al mun. Chișinău. După ce a examinat necorespunzător și superficial un pacient în vârstă de 67 de ani, deși avea posibilitatea să stabilească un diagnostic prezumtiv corect, a omis investigațiile necesare și prealabile fără a efectua traseul electrocardiograma (ECG) a pacientului, ceea ce nu a permis diagnosticarea oportună a insuficienței cardio-vasculare acute”, a precizat PG.
Potrivit PG, felcerul a plecat cu recomandarea pacientului de a se adresa la medicul de familie, fără a oferi informații despre starea sănătății pacientului și nu l-a transportat pentru internare de urgență.
Ulterior, starea pacientului s-a agravat, în consecință, peste aproximativ 2 ore, pacientul a decedat în rezultatul insuficienței cardio-vasculare acute, ca urmare a infarctului miocardic acut, pe fundalul bolii ischemice a inimii.
Potrivit raportului de expertiză judiciară, echipa de urgență a stabilit incorect diagnosticul de „boală varicoasă a membrelor inferioare” neconfirmat prin acuze și date anamnestice, nu a efectuat traseul ECG care era indicat conform standardelor medicale. Efectuarea traseului ECG putea duce la stabilirea unui diagnostic corect, iar internarea de urgență într-o instituție medicală la timpul oportun, pentru asistență medicală urgentă, ar fi putut salva viața pacientului.
PG menționează că inculpatul nu își recunoaște vina, de asemenea, „s-a atestat legătură de cauzalitate directă între asistența medicală acordată incomplet și agravarea stării pacientului soldată cu decesul lui”.