Federația Internațională pentru Drepturile Omului a cerut Curții Penale Internaționale să emită mandat de arestare pentru Dmitri Medvedev
Federația Internațională pentru Drepturile Omului (FIDH) a cerut Curții Penale Internaționale (CPI) de la Haga să emită mandate de arestare pentru președintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, dar și pentru propagandiștii ruși, se arată în comunicatul federației, scrie Moscow Times.
Pe lângă fostul președinte al Federației Ruse, activiștii pentru drepturile omului propun aducerea în fața justiției pe propagandistul Vladimir Solovyov și redactora șefă al canalului de televiziune RT Margarita Simonyan, cât și pe șeful grupului media Rossiya Segodnya Dmitri Kiselev.
După cum notează FIDH, propagandiștii contribuie la crimele de război rusești prin răspândirea urii față de civilii ucraineni. „În fiecare zi, ucrainenii mor sub bombele rusești. Ucrainenii civili aflați sub ocupație sunt reținuți și torturați, copiii ucraineni sunt deportați în Rusia. Aceste încălcări grave ale drepturilor omului nu ar fi fost posibile fără campania dezumanizantă a propagandiștilor ruși, care sunt la fel de vinovați ca cei care apasă pe trăgaci la uciderea civililor ucraineni”, a subliniat vicepreședintele FIDH Alexandra Matveychuk.
Activiștii pentru drepturile omului au analizat peste două mii de înregistrări video ale declarațiilor propagandiștilor ruși, pe care le-au făcut după începutul războiului împotriva Ucrainei, și au identificat aproximativ 300 de declarații care se potrivesc cu definiția „discursului de ură” împotriva ucrainenilor. Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, acțiunile propagandiștilor ruși pot fi calificate drept o crimă împotriva umanității. FIDH a trimis rezultatele cercetării sale la parchetul ICC, a menționat organizația.
În martie anul trecut, CPI a emis un mandat de arestare împotriva lui Putin și a comisarului pentru drepturile copilului din Rusia, Maria Lvova-Belova. Ei au fost suspectați de deportarea ilegală a copiilor ucraineni, ceea ce este clasificat drept crimă de război. Mandatul este emis pe viață și poate fi revocat doar dacă președintele rus este adus în judecată.
Kremlinul a numit decizia CPI „nesemnificativă” și „însăși formularea chestiunii” arestării lui Putin drept „revoltatoare și inacceptabilă”. Secretarul de presă al șefului statului, Dmitri Peskov, a menționat că Moscova nu recunoaște jurisdicția instanței. Cu toate acestea, în aprilie, Putin a semnat o lege care incriminează „asistența în executarea deciziilor” organismelor internaționale pe care Rusia le consideră ilegale.