Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Fără Stoianoglo la dezbaterile de…

Fără Stoianoglo la dezbaterile de la Teleradio-Moldova: O deputată socialistă anunță că candidatul „nu va participa la dezbaterile organizate de televiziunile afiliate puterii”

Sursa: Partidul Socialiştilor din R. Moldova/Facebook

După prima dezbatere dintre Alexandr Stoianoglo și Maia Sandu, candidatul socialiștilor refuză să participe luni, 28 octombrie, la dezbaterea organizată de compania publică „Teleradio-Moldova”. Anunțul a fost făcut abia astăzi, deși despre invitația la Moldova 1 și Radio Moldova se cunoștea de o săptămână aproape, iar candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a acceptat deja propunerea.

Deputata Blocului Socialiștilor și Comuniștilor, Adela Răileanu, a declarat că echipa electorală a lui Stoianoglo ar fi luat decizia ca în turul II să „nu participe la dezbaterile organizate de televiziunile afiliate puterii”.

„În cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale, Alexandr Stoianoglo a participat activ la majoritatea dezbaterilor electorale, prezentându-și platforma și viziunea pentru dezvoltarea țării. Contracandidata sa a refuzat constant invitațiile la dezbateri, inclusiv pe cele organizate de televiziunea publică Moldova 1.

Alexandr Stoianoglo a onorat aproape toate dezbaterile, iar atunci când nu a putut participa personal, a delegat reprezentanți din echipa sa pentru a răspunde invitațiilor primite.

Pentru turul doi, echipa sa electorală a stabilit clar că nu va participa la dezbaterile organizate de televiziunile afiliate puterii. Am fost și rămânem deschiși să participăm la dezbateri pe o platformă neutră.

Reamintim că observatorii OSCE au constatat derapaje serioase la televiziunile care acum insistă pe dezbateri. Experții au semnalat că aceste instituții nu au asigurat echilibrul în informarea cetățenilor în primul tur, nefiind imparțiale și promovând masiv acțiunile guvernării, fără o analiză critică”, a acuzat deputata Adela Răileanu, reprezentantă a echipei candidatului Alexandr Stoianoglo.

Conform OSCE, în timpul campaniei, acoperirea politică la radio și televiziune a fost strict reglementată pentru a se asigura corectitudinea, acuratețea și imparțialitatea, însă monitorizarea mass-media de către ODIHR a arătat că președinta în exercițiu a beneficiat de cea mai mare acoperire generală în programele de știri și editoriale, atât în calitatea sa oficială, cât și în calitate de candidat, fără o distincție clară între cele două. Acoperirea referendumului în toate emisiunile de știri a fost foarte limitată. În conformitate cu legislația electorală privind mass-media, candidaților li s-a acordat suficient timp de antenă gratuit.

Conform postului Moldova1, în studio, alături de moderatorul dezbaterii, Radu Osipov, vor fi mai mulți jurnaliști din diferite redacții, care vor putea adresa întrebări celor doi participanți la confruntarea electorală.

Dezbaterea va fi organizată în conformitate cu reglementările Comisiei Electorale Centrale, oferind fiecărui candidat câte 45 de minute pentru a se adresa alegătorilor. Candidatul va răspunde la întrebările moderatorului și ale jurnaliștilor din studio, va participa la discuții libere și va răspunde întrebărilor directe din partea publicului.

Printre temele de discuție se numără atribuțiile președintelui Republicii Moldova, politica externă a țării, integrarea europeană, programele electorale ale candidaților, garantarea drepturilor fundamentale, coeziunea socială și securitatea națională.