Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Fals: „Distrugerea a sute de…

Fals: „Distrugerea a sute de mii de porci a fost o operațiune specială a guvernării PAS pentru a înlocui carnea locală cu cea de import”

Activistul Vasile Costiuc acuză guvernarea de organizarea unei „operațiuni speciale”, prin care sute de mii de porci au fost sacrificați sub pretextul pestei porcine, pentru a înlocui carnea locală cu cea de import. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) dezminte informația și subliniază că este inacceptabilă propagarea informațiilor lipsite de suport factologic.

Într-o postare publicată marți, 8 aprilie, pe pagina de Facebook a partidului său, Democrația Acasă, activistul Vasile Costiuc a afirmat că „mașini cu porci vii stau la vama Leușeni. Să înțelegem că distrugerea și îngroparea a sute de mii de porci a fost o operațiune specială a guvernării PAS pentru a înlocui carnea locala cu cea de import? Acesta guvernare sorosistă PAS aduce sărăcia și foamea”.

Tot el a afirmat într-un live pe Facebook, că „Pesta Porcină ar fi o operațiune specială a Guvernului pentru a distruge un sector extrem de important, sectorul zootehnic. Nu există pestă porcină și tot asta e o spețoperație ghidată de Ministerul Agriculturii, coordonată de unul Manciu de la ANSA. Azi camioanele pline cu porci vin din Olanda, stau la coada Leușeni. De ce se permite importul de porci vii în Moldova dacă la noi este pestă porcină? Nu poți să te duci să cumperi sute, mii de capete de capete de porci vii. Decât dacă ți-ai făcut contracte din timp, cu câteva luni înainte. Ei știau despre această provocare, pesta porcină, dinainte”.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare respinge acuzațiile. Potrivit serviciului de presă al Ministerului, „Republica Moldova este membră a Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH) și toate măsurile luate în cazul apariției bolilor transmisibile la animale sunt conforme cu standardele internaționale. Importul de porci vii este permis numai cu respectarea strictă a condițiilor sanitare-veterinare prevăzute de legislația națională și de reglementările internaționale. Astfel, în asemenea situații, importurile de porci vii este reglementat, dar nu interzis. Toate animalele importate sunt supuse controlului sanitar-veterinar la frontieră, în conformitate cu procedurile stabilite de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Astfel, în cazurile în care există focare active, importul este restricționat doar din zonele afectate”.

Totodată, potrivit datelor furnizate de ANSA, lotul de porci la care a făcut referire Costiuc nu provine din Olanda, ci din Ungaria, din regiuni neafectate de epizootii. „Informațiile privind momentul încheierii contractelor comerciale nu sunt gestionate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Acestea țin de relațiile comerciale dintre operatorii economici privați, în conformitate cu legislația în vigoare”, se precizează într-un răspuns al MAIA la o solicitare de informație a Ziarului de Gardă.

În același timp, Ministerul consideră inacceptabilă propagarea informațiilor lipsite de suport factologic, „care pot genera confuzie și neîncredere într-un moment în care autoritățile, alături de fermieri, depun eforturi semnificative pentru protejarea sectorului zootehnic”.

Acest material a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului „Consolidarea rezilienței de sus în jos și de jos în sus în Republica Moldova”, co-finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.