Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   VIDEO / Facilitățile de la…

VIDEO Facilitățile de la stat și casa în construcție a președintelui interimar al Judecătoriei Strășeni 

Colaj ZdG

Sergiu Osoianu, președintele interimar al Judecătoriei Strășeni și unul dintre candidații la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, își construiește o casă cu două niveluri, într-o suburbie a Capitalei. Locuința a fost ridicată pe un teren de 6 ari, procurat în 2019 și evaluat, în declarațiile de avere și interese personale ale magistratului, la 150 de mii de lei. 

Imobilul, deja ridicat, are o suprafață de 160 de metri pătrați. În declarațiile sale de avere și interese, magistratul a indicat că acesta ar avea o valoare cadastrală de 800 de mii de lei, iar valoarea de piață „după finalizarea construcției în proporție de 50%” ar fi de 1,2 milioane de lei. 

Pe site-urile de anunțuri, doar un ar de teren în zona în care Osoianu și-a ridicat casă se vinde cu aproximativ 80 de mii de lei, iar o casă de 160 de metri pătrați valorează cel puțin 2,5 milioane de lei. 

Până să ajungă să-și construiască acest imobil, magistratul, fost procuror, a beneficiat de mai multe facilități de la stat: a obținut, prin judecată, bani pentru un apartament în Chișinău, apoi, gratis, un teren pentru construcții în Strășeni, iar ulterior, un apartament la preț preferențial în capitală. 

Înțelegere amiabilă de un milion de lei cu Primăria Chișinău

Sergiu Osoianu a intrat în atenția opiniei publice după ce în 2015 Primăria municipiului Chișinău i-a plătit magistratului peste un milion de lei în urma unui proces de judecată, după ce municipalitatea a refuzat să acorde spațiu locativ pentru familia sa. În 2006, pe când activa ca procuror în cadrul Procuraturii Generale, Osoianu a solicitat Consiliului municipal Chișinău să îl asigure cu spațiu locativ, pe motiv că locuiește la gazdă. Instituția a respins cererea, motivând că el nu a prezentat „probe privitor la luarea sa la evidență care este o condiție obligatorie pentru a fi asigurat cu spațiu locativ”. 

A atacat în judecată instituția, iar în 2008 a câștigat procesul.

Din decizia CA Chișinău pronunțată în 2008, prin care Sergiu Osoianu a câștigat procesul împotriva municipalității

Pentru că municipalitatea nu dispunea de locuințe, în 2015 primarul de atunci al Capitalei, Dorin Chirtoacă, a semnat o dispoziție de împăcare amiabilă, prin care lui Osoianu, devenit între timp judecător, i s-a achitat contravaloarea unui apartament cu două camere. 

În luna septembrie 2008, la scurt timp după ce a câștigat litigiul cu municipalitatea, printr-o decizie a Curții de Apel Chișinău, el renunță la activitatea sa din Chișinău și devine judecător de instrucție în cadrul Judecătoriei Strășeni, pe un termen de cinci ani. 

Viză de reședință în casa fostului președinte al instanței 

Ulterior, și-a făcut viză de reședință în casa președintelui de atunci al Judecătoriei Strășeni, Mihail Gavriliță, iar în baza actului, în 2017, Consiliul local Strășeni i-a acordat un lot de teren de 7 ari, pentru construcția unei locuințe. Sergiu Osoianu susține că a primit viza de reședință în casa fostului președinte de instanță pentru că nu avea viză de domiciliu și nu avea unde primi corespondența.

Doar că, nici de această dată judecătorul nu a rămas să locuiască în localitatea unde activa și unde a cerut loc de trai. Abia în 2019, el a înregistrat dreptul de proprietate asupra terenului din Strășeni. În același an, a decis să-și cumpere un alt lot de teren într-o suburbie a capitalei. 

Sergiu Osoianu despre lotul de teren obținut în Strășeni și apartamentul la preț preferențial: Eu nu aveam domiciliu și am scris o cerere la Consiliul municipal Strășeni și Judecătoria Strășeni ca să-mi acorde un spațiu locativ de serviciu în Strășeni sau un lot de teren, pentru construcția unei case de locuit. În 2015 a fost schimbată modalitatea de executare a hotărârii și a fost încheiată o tranzacție de împăcare cu Primăria municipiului Chișinău. Abia în 2015 am primit banii de la Primăria Chișinău, dar eu în 2015 deja achitasem o rată investițională la compania de construcții care a construit blocurile pentru judecători. Atunci prețul preferențial era 380 de euro pentru un metru pătrat, dar pe piață prețul era 420 de euro. Eu nu am avut niciun fel de spațiu locativ și domiciliul până în 2020. În 2017 Consiliul orășenesc Strășeni mi-a atribuit lotul de teren. În 2019 am vrut să mă apuc de construcția casei la Strășeni, dar am avut această ofertă din suburbie…”.

Între timp, în 2014, Sergiu Osoianu a beneficiat și de dreptul de a-și cumpăra un apartament la preț preferențial, într-un bloc din Chișinău, construit special pentru angajații din sistemul judecătoresc. Magistratul susține că acum locuiește în acest apartament de 75 metri pătrați.  

Casă în construcție, într-o suburbie a Capitalei 

Pe lotul de șase ari, cumpărat în 2019 într-o suburbie a Capitalei, judecătorul și-a ridicat o casă, cu două niveluri și o construcție anexă. În cea mai recentă declarație de avere și interese personale, judecătorul declară că lotul de teren l-ar fi costat 150 de mii de lei, iar locuința este trecută la valoarea de 800 de mii de lei, valoarea de piață a acesteia fiind 1,2 milioane de lei. El motivează diferența prin „cheltuielile efectiv suportate pentru efectuarea construcției la 50% finisare. Prețul de piață pentru înstrăinare efectiv este mai mare, inclusiv din motivul creșterii esențiale a prețurilor la materialele de construcție în a 2-a jumătate a anului 2021”. 

Casa în construcție, într-o suburbie a Chișinăului, a președintelui interimar al Judecătoriei Strășeni, Sergiu Osoianu. 

Casa cu două niveluri, dotată cu panouri solare, nu este finisată, acum fiind efectuate lucrări la fațadă. Tot pe acest teren a fost ridicată o construcție auxiliară, întreaga gospodărie fiind ascunsă după un gard prin care nu se vede nimic.

Casa în construcție, într-o suburbie a Chișinăului, a președintelui interimar al Judecătoriei Strășeni, Sergiu Osoianu. 

Sergiu Osoianu despre construcția casei: Eu nu m-am apucat de construcția casei în anul 2021, atunci când m-am gândit să o construiesc. Eu mi-am făcut anumite rezerve de bani. Am făcut anumite planuri și am folosit acele rezerve. Acum, aproape ajungem la nimic cu rezervele. Și părinții m-au ajutat. Tata mi-a donat anul trecut 7 mii de euro. El se ocupă cu agricultura, are sere, poate demonstra proveniența banilor. Acum se lucrează la fațada casei. Soția mai mult se ocupă”. 

Sesizare anonimă despre conducerea Judecătoriei Strășeni

La finele lunii iulie curent, după ce ZdG a scris despre activitatea, averea și integritatea celor 28 de candidați din rândul judecătorilor înscriși în concursul pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), redacția a fost sesizată anonim despre posibile ilegalități și cheltuieli din visteria statului operate de Sergiu Osoianu, președintele interimar al Judecătoriei Strășeni. 

În sesizare se menționa faptul că Osoianu și-ar fi angajat un cumătru în funcția de administrator de încăpere al instanței de judecată, ar fi amenajat în subsolul clădirii o sală de odihnă, completată cu cabină de duș, televizor, canapea și bucătărie și că, absolut inutil, vara aceasta, la primul etaj al instanței, a fost amenajat un al doilea bloc sanitar, primul fiind amenajat acum 2-3 ani. 

La începutul lunii august am mers la sediul Judecătoriei Strășeni, pentru a verifica aceste informații. Valentina Prescură, șefa Secretariatului instanței ne-a spus că grupul sanitar amenajat recent în clădirea Judecătoriei Strășeni nu este unul obișnuit, ci destinat persoanelor cu nevoi speciale. Acesta însă nu este funcțional, în încăpere fiind instalat un singur vas obișnuit de toaletă. 

Grup sanitar destinat persoanelor cu dizabilități, în incinta Judecătoriei Strășeni.

UPDATE

După publicarea anchetei în ediția print din 18 august, Judecătorul ne-a transmis câteva poze cu bocul sanitar amenajat, între timp.

În planul de achiziție pentru anul 2022 au fost planificate lucrări de reparație a blocului sanitar, în sumă de 70 de mii de lei. Lucrările, de fapt, ar fi trebuit să fie efectuate anul trecut, însă pentru că nu s-a reușit, Judecătoria Strășeni a solicitat CSM-ului să aloce bani suplimentari pentru amenajarea blocului sanitar, pe motiv că, în prima jumătate a anului, prețurile de prestare a serviciilor și la materiale s-au majorat. În rezultat, lucrările au ajuns să valoreze 100 de mii de lei. Președintele interimar al Judecătoriei Strășeni nu a putut însă să ne spună detalii despre banii cheltuiți sau cine a efectuat lucrările, precizând că informația este la contabilă, care este în concediu anual de odihnă. 

Tot în sesizarea primită de ZdG se spune că muncitorii care au efectuat lucrări de reparație în clădirea Judecătoriei ar fi aceeași care au efectuat lucrări de construcție la casa pe care Osoianu a ridicat-o recent într-o suburbie a municipiului Chișinău. Magistratul susține însă că pentru ridicarea casei a semnat un contract cu o persoană fizică.

„Nu. Nu are legătură cauzală. Acolo sunt alte persoane. Aceea sunt angajați din altă parte. Aici (la Judecătorie – n.r.) este o firmă care a făcut reparații. O firmă care lucrează prin Strășeni. Acestea sunt niște aberații. Un neadevăr. E un fals”, a spus judecătorul. 

Încăpere completată cu cabină de duș, televizor, canapea și masă de tenis, în subsolul Judecătoriei

În sesizare se mai spune că pe parcursul ultimilor ani, judecătorul Osoianu ar fi amenajat, în subsolul instanței, o sală dotată cu cabină de duș, televizor, canapea, cuptor cu microunde, frigider și masă de tenis.

Încăpere din subsolul Judecătoriei Strășeni, completată cu canapea, masă de tenis și televizor 

Osoianu susține însă că încăperea a fost prevăzută pentru audierea minorilor în condiții speciale și datează încă din perioada 2010-2011, când a fost efectuată reparația capitală a clădirii, și că, de când deține șefia instituției, nu au fost operate modificări în interior. După reorganizarea sistemului instanțelor judecătorești, în baza Legii cu privire la reorganizarea instanțelor judecătorești din 2016, spațiul din subsol ar fi rămas pentru personalul instituției. 

Cabina de baie din încăperea din subsolul Judecătoriei Strășeni 

„Personalul ia masa la amiază. Da, este baie, lavoar. Tot ce trebuie în acest sens. Dar care e problema? Nu trebuie să fie baie? Baia a fost de când este clădirea. E făcută de fostul președinte, încă în 2010, poate și mai devreme, în perioada în care a fost efectuată reparația capitală la această clădire. Sala este exact așa cum a fost primită de atunci, nu s-a făcut nimic în plus acolo, în afară de reparații curente, după inundații”, a comentat acesta. 

Osoianu nu poate explica însă de ce a fost necesară masa de tenis sau cabină de duș într-o astfel de încăpere. 

„Nu pot să vă spun. Nu eu le-am procurat. Îmi pare că ele trebuiau să corespundă la mediul familiar. Pe timpuri, acolo erau și jucării. Trebuia să fie ceva creat astfel încât el, copilul, să se simtă psihologic relaxat. Nu eu am făcut. Lucrările acestea au fost efectuate de fostul președinte, care a decedat. El a făcut. Dar masa…Cred că s-a gândit să prindă doi iepuri – să fie și cameră de audieri, dar și când va fi vreo aniversare sau ceremonie, să o facă acolo. Da fapt, și acum, dacă este o zi de naștere, mâncăm un tort, bem o cupă de șampanie, toți se adună acolo jos. Este o chestie normală pentru colectiv”, a spus Sergiu Osoianu.

Șoferul judecătorului, deschizător al ușii sălii de odihnă din subsol 

Deși Osoianu susține că spațiul este destinat personalului, muncitorii au acces limitat și nici nu cunosc cine deține cheia de la încăpere. 

Valentina Prescură, șefa Secretariatului Juecătoriei Strășeni

Valentina Prescură: Este un spațiu pentru personal. La ora mesei mergem. Este amenajată și o bucătărie, unde fiecare încălzește mâncarea. Nu mergem la restaurante, dar fiecare venim cu caserolele și luăm masa.
Reporteră ZdG: Putem să vedem (spațiul – n.r.)?
Valentina Prescură: Nu.
Reporteră ZdG: De ce?
Valentina Prescură: Pentru că nu dispunem… la moment, personal nu dispun de cheie. 
Reporteră ZdG: Cheia la cine este? Este o singură cheie la o singură persoană? 
Valentina Prescură: Da. La servitoare. Dumneaiei face menajul și…
Reporteră ZdG: Noi am înțeles că cheia este la domnul Osoianu. Dumnealui deschide, femeia de serviciu face ordine, și apoi tot el încuie. 
Valentina Prescură: Nu cred că asta este modalitatea. 

În realitate, unica cheie de acces în încăperea de la subsol o deține Vladimir Cojocaru, administratorul clădirii instanței, care în baza unei dispoziții semnate de Osoianu a obținut și dreptul de a conduce automobilul de serviciul al acestuia. Cei doi neagă că ar fi cumetri sau ar avea grade de rudenie. 

Reporteră ZdG: El (Vladimir Cojocaru – n.r.) este cumătrul d-voastră? 
Sergiu Osoianu: Nu. Nu are de unde. Este un fals. 
Reporteră ZdG: Dar neoficial este și șoferul d-voastră?

Sergiu Osoianu: Nu. Sunt doi șoferi, dar folosește și el automobilul când trebuie. Și neoficial, și oficial. Este automobilul de serviciu și nu este o problemă. Eu nu văd o problemă. Este o dispoziție prin care el are dreptul de a conduce. 

Vladimir Cojocaru, administratorul clădirii instanței

În R. Moldova audierea copiilor sub 14 ani victime sau martori ai infracțiunilor se face în camere special amenajate, prin intermediul unor intervievatori instruiți, care au studii în drept sau psihologie, începând cu anul 2012, după implementarea Strategiei de reformă a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016. Copiii care au ajuns să fie audiați la instanța de la Strășeni merg însă la Călărași, acolo unde în 2013 a fost amenajat spațiul destinat audierii minorilor, din resursele financiare ale judecătoriei, fiind alocată suma de 63 de mii de lei, sau la Centrul Internaţional „La Strada”. Majoritatea camerelor de audiere au fost deschise în judecătoriile din țară, asta deși audierea copiilor trebuie făcută la faza de urmărire penală. Până la reorganizarea instanțelor judecătorești din 2016, în țară au fost amenajate 27 de spații de acest fel, 18 dintre care au avut soarta celei de la Judecătoria Strășeni. 

Cheltuieli mai mari pentru Judecătorie, în mandatul lui Osoianu

Sergiu Osoianu activează în cadrul Judecătoriei Strășeni din 2015, iar prin decretul Președintelui R. Moldova nr. 1968-VII din 17 martie 2016 a fost numit, pe un termen de patru ani, în funcția de președinte al instanței. 

Datele disponibile de pe site-ul Judecătoriei consultate de ZdG arată că în perioada anilor 2014 și 2015 pentru reparații curente a clădirilor și încăperilor, investiții capitale, procurarea mijloacelor fixe sau reparații capitale s-au cheltuit doar 2700 de lei, cheltuielile totale ale judecătoriei pentru fiecare din acești doi ani fiind de circa 4,3 milioane de lei. Odată cu venirea lui Osoianu la șefia instanței, cheltuielile s-au dublat, sala de ședințe și birourile judecătorilor fiind modernizate, lucru cu care acesta se mândrește. 

„Aceste îmbunătățiri nu le-am făcut abstract, de undeva. Există un raport. Tot la o asociație nonguvernamentală care a făcut o revizie pe toate instanțele de judecată și unde ne-a obligat să creăm condiții de muncă, că, într-adevăr, angajații nu aveau niciun fel de condiții. Erau 3-4 în birouri de un metru și jumătate pe doi metri și jumătate. Imaginați-vă cum pot să lucreze 3-4 oameni în așa încăpere”, a spus magistratul. 

CASETĂ

Sergiu Osoianu este unul din cei 28 de candidați din rândul judecătorilor care s-au înscris în concursul pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Într-o primă etapă ei sunt evaluați de „Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor” . Dintre candidații care vor trece acest test, Adunarea Generală a Judecătorilor, prin vot, va selecta ulterior șase dintre aceștia. Până la moment, candidaturile a doi judecători au fost respinse.