Explicațiile reprezentantului transportatorilor, referitor la cetățenii moldoveni blocați la frontiera dintre Franța și Germania
După informațiile apărute în Ziarul de Gardă referitor la cei peste 240 de cetățeni ai R. Moldova, printre care și minori blocați de mai mult de 24 de ore la frontiera cu Germania, reprezentantul companiilor care au organizat transportarea pasagerilor către R. Moldova a venit cu o reacție la cele întâmplate.
Avocatul Alexandru Bot, reprezentantul companiilor “TRANSERIC TUR” SRL și Katev Travel & Commercial spol. s r.o, a explicat pentru Ziarul de Gardă, că aceste companii sunt partenere. De obicei, ambele operau curse din Uniunea Europeană (EU) și viceversa. În contextul pandemiei de coronavirus, în legătură cu restricțiile impuse transportatorilor de pasageri, Katev Travel opera curse doar în cadrul UE, iar toate autobuzele TRANSERIC TUR se află pe teritoriul R. Moldova.
Una din cauzele blocării la frontieră ar fi că unii dintre pasageri ar fi încălcat regimul de ședere în UE
Astfel, Katev Travel a organizat cursa Paris-Vama Albița (România) pentru pasagerii vizați, în contextul în care în UE nu există restricții privitor la transportul de pasageri, fiind permise cursele de repatriere a persoanelor. În acest caz, pasagerii urmau să treverseve vama moldo-română pe jos, fapt despre care au fost anunțați, iar la hotar, urmau să fie preluați de autocarele TRANSERIC TUR.
Alexandru Bot a mai precizat că a luat legătura cu un avocat din cadrul UE, care a oferit informații preliminare precum că una din cauzele blocării la frontieră ar fi că unii dintre pasageri ar fi încălcat regimul de ședere în UE. Un alt motiv ar fi, că Franța este considerată în cadrul UE ca focar de coronavirus, iar toate autocarele care vin din această țară sunt tratate cu maximă diligență de către autoritățile germane.
Transeric Tur SRL nu a încasat bani de la pasageri
În comunicatul emis de TRANSERIC TUR se arată că companiile respective își oferă suport logistic în prestarea serviciilor.
„Reieșind din aceste relații de parteneriat, la moment, Transeric Tur SRL oferă companiei cehe Katev Travel doar suportul logistic, informațional și publicitar necesar pentru promovarea activității acesteia în R.Moldova, precum și în rândul cetățenilor stabiliți în Republica Cehă sau Franța. Cu alte cuvinte, Transeric Tur SRL nu s-a lansat în acțiuni de încasare a cărorva sume bănești de la persoanele, care urmează să beneficieze de serviciile Katev Travel.
Compania a mai reiterat că autocarele de care dispune sunt pe deplin pregătite pentru organizarea curselor de repatriere. Setul de acte necesar efectuării acestor rute a fost depus la autoritățile de resort, cererea însă, fiind lăsată fără răspuns.
„Regretăm că situația în care s-au pomenit pasageri amintiți este utilizată și manipulată cu scopul denigrării imaginii companiei Transeric Tur SRL”, se mai arată în comunicat.
Autoritățile franceze și germane, inclusiv la nivel diplomatic, lucrează la rezolvarea incidentului
Și Katev Travel a denunțat informațiile apărute în presă. În comunicatul emis de companie se arată că din informațiile preliminare comunicate de autoritățile germane și franceze, motivul pentru care autobuzele companiei au fost oprite la frontiera germană derivă din faptul că o mare parte din pasagerii îmbarcați, titulari de pașapoarte biometrice, au depășit termenul de aflare pe teritoriul UE, cu cel puțin 3 luni, ceea ce înseamnă că le era interzis să se afle pe teritoriul UE.
„În acest moment, autoritățile franceze și germane, inclusiv la nivel diplomatic, lucrează la rezolvarea incidentului pentru a asigura un coridor de tranzit pentru cetățenii moldoveni blocați la frontiera germană.
Subliniem că pe teritoriul UE nu se aplică nicio măsură de autorizare specială a tranzitului internațional pe durata pandemiei de COVID-19, traversarea statelor membre UE este pe deplin permis în vederea repatrierii cetățenilor”, se arată în comunicat.
Katev Travel anunță că a acționat pe baza normelor de transport ale UE
Katev Travel anunță că a acționat pe baza normelor de transport ale UE și pe teritoriul UE, care nu implică autorizații speciale oferite de Guvernul R. Moldova, deoarece autobuzele companiei nu au avut intenția de a intra pe teritoriul Moldovei. Compania menționează că a adresat scrisori către autoritățile R. Moldova cu solicitarea de a permite efectuarea rutelor de repatriere prin curse aeriene sau terestre.
„În calitate de transportator străin care activează mai mult de 10 ani în R. Moldova, Katev Travel rămâne devotat clienților. Suntem siguri că în aceste vremuri tumultoase același angajament va fi demonstrat și de autoritățile moldovene față de propriii cetățeni!, se arată în comunicatul emis.
Potrivit unui pasager, două autocare pline cu cetățeni ai R. Moldova au pornit la 25 aprilie, din Paris, spre casă. Ajunși la frontiera cu Germania, autocarele au fost oprite de oamenii legii, din motiv că pasagerii nu aveau bilete de călătorie. Totodată, Poliția de Frontieră ar fi confiscat toți banii găsiți la șoferi.