Explicațiile Ministerului Sănătății cu privire la Hotărârea de Guvern criticată de PAS în trecut, astăzi – susținută
În 2019, înainte de a primi primul mandat de ministră a Sănătății, Ala Nemerenco critica ministerul pentru aplicarea Hotărârii de Guvern 923 din anul 2001 pentru „vânarea absolvenților care fac rezidențiate peste hotare, pentru ca ei să ramburseze sumele cheltuite din buget pentru studiile lor”.
Ministerul Sănătății, condus acum de Ala Nemerenco, la data de 8 august curent, a emis un Ordin cu privire la repartizarea pentru plasarea în câmpul muncii a absolvenților USMF „Nicolae Testemițeanu” în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 923 din anul 2001, prin care absolvenții bugetari sunt obligați, conform contractelor încheiate, să activeze în instituțiile medicale de stat timp de 3 ani.
La două săptămâni după ce ZdG a solicitat Ministerului Sănătății să explice această diferență de abordare, instituția ne-a răspuns în scris, precizând că procesele de judecată pornite împotriva absolvenților care refuză să fie angajați la stat, nu mai sunt întâlnite, iar tinerii specialiști, din anul 2020, primesc indemnizații unice de 120 de mii de lei în urma plasării lor în câmpul muncii. Ministerul anunță că începând cu anul 2019 a fost demarată o acțiune continuă și permanentă de majorare a salariului personalului medical, înregistrându-se o creștere semnificativă în comparație cu alte profesii.
În răspunsul primit de la Ministerul Sănătății, este stipulat că procese judiciare împotriva absolvenților care au refuzat să activeze în instituțiile de stat din țară, nu s-au înregistrat.
„În perioada iunie – noiembrie 2019 și august 2021- prezent, sub mandatul de ministrei Ala Nemerenco, nu a fost inițiat de către minister absolut niciun proces judiciar împotriva tinerilor medici care au refuzat repartizarea în locurile de muncă propuse, ba mai mult, s-a intervenit în cazul mai multor procese care nu aveau încă o sentință, prin semnarea contractelor de împăcare, negociere și identificarea unor compromisuri. Cu regret, ministerul nu poate interveni în procesele de judecată deja inițiate, acolo unde sentințele au fost deja pronunțate. Întrebările care țin de diferența de preț dintre instruirea în bază de contract și cele finanțate din bugetul de stat nu țin de atribuțiile Ministerului Sănătății, ele se pot adresa Ministerului Finanțelor și USMF „Nicolae Testemițanu”, denotă răspunsul ministerului.
Ministerul Sănătății susține că una dintre prioritățile sale este dezvoltarea politicilor în domeniul resurselor umane.
„În vara anului 2022, în premieră pentru R. Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” a produs prima promoție de asistenți medicali cu studii superioare, în număr de 11 absolvenți. Deoarece studiile au fost efectuate din contul bugetului de stat, proaspeții absolvenți au repartizate de Ministerul Sănătății pentru încadrare în câmpul muncii, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 923 din 2001. Totodată, reformele inițiate de minister, modernizarea permanentă și continuă a intituțiilor medico-sanitare publice cu echipamente contemporane, atenția sporită asupra politicilor de resurse umane au dus la faptul că în acest an 1084 de tineri din țara noastră vor studia la USMF „Nicolae Testemițanu”, față de 685 în 2017. În anul curent a fost înregistrat cel mai mare număr de studenți, admiși la toate specialitățile a existat un concurs foarte înalt.
Începând cu anul 2019, ministerul a demarat o acțiune continuă și permanentă de majorare a salariului personalului medical, înregistrându-se o creștere semnificativă în comparație cu alte profesii. Astfel, pentru a compensa financiar efortul depus și surmenajul din timpul programului de noapte( între orele 22:00 și 6:00) , în anul 2019 a fost stabilit un supliment în sumă fixă de până la 1000 de lei per tură, în funcție de complexitatea activității, determinată de categoria și nivelul instituției, precum și de profilul medical. Acest supliment în sumă fixă, fiind mult mai mare decât mărirea suplimentului pentru orele de noapte care se achita până atunci. Ulterior, în perioada pandemică, pe parcursul anilor 2020-2021, au fost majorate salariile de funcție a personalului medical. Salariul mediu pe țară a medicilor din instituțiile medico-sanitare publice a crescut de la 8890 de lei în 2019, până la 16660 lei în anul 2021”, punctează Ministerul Sănătății.
Ministerul a menționat și despre compensațiile primite de tinerii specialiști, în urma plasării lor în câmpul muncii, având o indemnizație unică de 120 de mii de lei.
„Pentru absolvenții studiilor postuniversitare de rezidențiat și ai învățământului profesional tehnic postsecundar, postsecundar nonterțiar medical și farmaceutic, care imediat după absolvire se angajează conform repartizării Ministerului Sănătății sau exercită independent profesiunea de medic, în primii 3 ani de activitate sunt stabilite mai multe înlesniri. Este prevăzută o compensație a cheltuielilor pentru închirierea locuinței sau locuință gratuită acordată de autoritatea administrației publice locale. Se prevede o indemnizație unică în mărime de 120 de mii de lei pentru medici și farmaciști, care se achită în trei rate egale, a câte 40 de mii de lei după expirarea primei luni de activitate, ulterior la finele fiecărui an de activitate( indemnizația unică a fost majorată de 3 ori prin legea nr.169/2019, care a intrat în vigoare în 2020). Este compensat și costul lunar a 30 kW/oră de energie electrică și o compensare anuală a costului unui metru cub de lemne și al unei tone de cărbuni, inclusiv în cazul încălzirii cu gaze. Indemnizația unică a fost majorată de 3 ori în 2020”, denotă răspunsul ministerului.
Ministerul Sănătății, la data de 8 august curent, a emis un Ordin cu privire la repartizarea pentru plasarea în câmpul muncii a absolvenților USMF „Nicolae Testemițeanu” în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 923 din anul 2001, prin care absolvenții bugetari sunt obligați, conform contractelor încheiate, să activeze în instituțiile medicale de stat timp de 3 ani.
În anul 2017, deputatul PAS, Dan Perciun, pe atunci președintele PAS Youth declara că Hotărârea de Guvern 923/2001 este „ilegală, abuzivă, nefuncțională și trebuie abrogată imediat”. Actuala ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, a criticat și ea atunci Ministerul Sănătății pentru „vânarea absolvenților care fac rezidențiate peste hotare, pentru ca ei să ramburseze sumele cheltuite din buget pentru studiile lor”.
Dan Perciun a declarat ulterior pentru ZdG, că în continuare consideră că există carențe în HG 923/2001. „Trebuie să existe un calcul clar al costurilor de instruire. Metodologia nu este foarte bine pusă la punct. Este nevoie să se ia măsuri, pentru ca cei care vor să plece peste hotare să ramburseze aceste costuri în câteva tranșe, ca suma să nu fie atât de prohibitivă” , susține Dan Perciun.