Principală  —  IMPORTANTE   —   Explicațiile directorului ASP cu privire…

Explicațiile directorului ASP cu privire la declararea beneficiarului efectiv al companiilor

Sursa foto: Mircea Eșanu/ Facebook

Directorul Agenției Servicii Publice (ASP), Mircea Eșanu, a venit miercuri, 18 decembrie, cu mai multe precizări în legătură cu actualizarea informațiilor despre beneficiarul efectiv. Oficialul menționează că instituția pe care o reprezintă „nu a elaborat legea, nu a stabilit termenul limita de depunere, nu stabilește regulile de declarare a beneficiarilor și nici măcar nu stabilește mărimea contravențiilor”.

Mircea Eșanu afirmă, printre altele, că Parlamentul va extinde prin lege (până la sfârșitul anului) termenul de depunere cu un un pentru declararea beneficiarului efectiv, până la 31 decembrie 2025.

Precizările directorului ASP:

„Din păcate, zilele astea „beneficiari efectivi” au devenit cuvânt de ocară. Foarte mulți de aici m-au menționat, cu tot cu ASP la pachet, majoritatea cu cuvinte nu tocmai de laudă și majoritatea covârșitoare pe bună dreptate. Sincer cred că toți cei care și-au exprimat nemulțumirea, inclusiv cei care nu au reușit să și le exprime public și cei care au stat în rând ultimele zile la ASP merită scuzele de rigoare, de la mine, de la ASP și cel puțin o explicație de ce și cum s-a ajuns la această situație, puțin spus, jenantă.

Dar mai întâi ce se face pentru a detensiona situația:

1. Parlamentul va extinde prin lege termenul de depunere cu un un, adică până la 31 decembrie 2025.

2. Se va interveni pe tarif, care stă în lege (220/2007), ca să fie redus sau chiar eliminat complet pentru actualizări minore în Registrul de Stat al Unităților de Drept (RSUD), adică inclusiv declararea beneficiarilor efectivi, odată cu digitalizarea completă a serviciului.

3. Colegii de la SPCSB, ei sunt cei care sunt formatorii de politici pe acest domeniu și urmează să vină cât se poate de curând cu explicații pentru publicul larg de ce avem nevoie de acest instrument, de ce este important pentru noi ca țară, inclusiv să definitiveze procedurile ce fac entitățile juridice care se află în insolvență, în proces de lichidare, sau nu au din varii motive administrator și nu are cine elementar să depună declarația pe beneficiari efectivi.

4. Împreună cu colegii de la AGE, suntem practic pe ultima sută de metri în dezvoltarea unui sistem informațional automatizat complet nou al RSUD, care va permite operarea oricăror înregistrări, modificări, vânzări, fuziuni, lichidări de companii și organizații non-profit – complet online. Inclusiv depunerea declarațiilor cu privire la beneficiarii efectivi. Nu prin expediere de fișiere pe mail! Deja suntem la faza testare a sistemului, migrare a datelor în noul registru, etc. În martie-aprilie planificăm sa-l punem în producție. Va fi mult mai simplu!

5. Pentru cei care doresc sa facă declarațiile cu privire la beneficiarii efectiv în perioada imediat următoare: o pot face la o adresa de email dedicata pentru asta (…).

ASP este ultima instituție în acest lanț trofic! ASP nu face politicile pe spălarea banilor, nu a elaborat legea, nu a stabilit termenul limita de depunere, nu stabilește regulile de declarare a beneficiarilor și nici măcar nu stabilește mărimea contravențiilor. ASP ești desemnată ca instituție responsabilă de aceste înregistrări inițiale. Cred că termenul de 18 luni pentru ca 160 mii de unități de drept din țară să facă aceste declarații a fost un termen optimist. În mod special când alte instituții ale statului direct responsabile de domeniu au comunicat prost și insuficient: ce e cu această lege, de ce este nevoie de această declarație, de ce această amendă e așa de mare, atenție amendă! Cum ne asiguram că îi targetăm pe cei rău intenționații, cum să facem ca să nu sufere majoritatea bine intenționată a oamenilor de afaceri sau ONG-uri care nu au treabă cu spălarea banilor și finanțarea terorismului, să facă acest proces de declarare pe înțelesul tuturor, să încurajeze personale să facă aceste operațiuni din timp, să nu lase ambiguități în proceduri și să lase registratori ASP să deducă sau să ghicească în cafea ce să le spună celor care vin după răspunsuri și servicii.

În flux normal de adresare am fi reușit să ne descurcăm și să recepționam toate declarațiile! Așa moldovenii au aflat despre beneficiarul efectiv, de pe Facebook. Pe ultima sută de metri. Mărimea potențialii amenzii a „ajutat” nespus!

În această perioadă de 18 luni de la aprobarea legii ASP a la peste 61% din companiile active a înregistrat beneficiarii efectivi. Deci la multe din companii a ajuns informația comunicată și de ASP, SFS, instituțiile bancare. Dar, din păcate, nu la toți! Când în mai puțin de o săptămâna am avut o creștere de x26 a celor care au venit sau trimis cererile si declarațiile de beneficiari efectivi – ASP pur si simplu nu a mai făcut față fizic. Poșta electronică – plină până la refuz în doar trei zile (chiar și cu spațiu majorat în doua rânduri).

În ultimă instanță – instituțiile statului s-au autosesizat și-au admis scăpările, se intervine pentru schimbarea termenului de depunere, se va interveni și peste tarif, nimeni și nici o companie nu a primit amendă și nici nu o va primi. Un an este suficient pentru cei care încă nu au reușit să facă declarația”, afirmă Mircea Eșanu.

Pe 18 decembrie, ASP a anunțat că a fost prelungit termenul de actualizare a informațiilor despre beneficiarul efectiv până la 31 decembrie 2025. Astfel, Parlamentul urmează să asigure modificarea cadrului legal aferent până la finalul acestui an.

Beneficiarul efectiv este persoana fizică ce deține sau controlează, direct sau indirect, o companie sau organizație. Declararea acestuia este esențială pentru prevenirea folosirii entităților juridice în scopuri ilegale. Moldova se pregătește să conecteze registrele naționale cu cele din Uniunea Europeană, permițând monitorizarea transparentă a beneficiarilor efectivi pe întreg teritoriul european.