Explicațiile Cancelariei de Stat despre licitația câștigată de asociația familiei deputatului PAS Radu Marian

Cancelaria de Stat a declarat că „respinge categoric acuzațiile lansate în spațiul public” cu referire la o presupusă influență a deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian asupra a două licitații organizate de Guvern, câștigate de Asociația Muzical-Corală din Moldova, care e condusă de Elena Marian, mama deputatului, și Andriano Marian, fratele său.
Într-un răspuns la o solicitare de informații a Ziarului de Gardă, instituția a menționat că decizia cu referire la alegerea și desemnarea câștigătorului este luată de un grup de lucru, format din mai mulți membri, negând astfel că Asociația Muzical-Corală a fost selectată la discreția Tatianei Cucuietu, secretara generală adjunctă care a semnat documentele aferente licitației și care este și membră PAS.
Potrivit Cancelariei de Stat, procedurile de achiziție au fost desfășurate conform legislației în vigoare privind achizițiile publice, „în mod transparent” și „cu respectarea tuturor etapelor și cerințelor”.
„Licitațiile pentru organizarea turneelor muzicale dedicate Zilei Europei au fost publicate deschis, iar în ambele cazuri a existat un singur ofertant – A.O. „Asociația Muzical-Corală”. Oferta acestuia a fost evaluată conform criteriilor din caietul de sarcini, a fost considerată eligibilă și competitivă din punct de vedere tehnic și financiar, iar atribuirea contractului a fost realizată legal”, a precizat Cancelaria de Stat.
Instituția a subliniat faptul că legislația permite atribuirea contractului și în prezența unui singur ofertant, dacă acesta îndeplinește toate condițiile stabilite. Astfel, Cancelaria a afirmat că acuzațiile privind presupuse influențe politice „nu au nicio bază factuală și afectează reputația unor instituții care și-au îndeplinit corect atribuțiile”.
Rolul Tatianei Cucuietu în procesul de selectare a câștigătorului
Întrebați despre atribuțiile Tatianei Cucuietu în cadrul licitației, reprezentanții instituției au precizat că aceasta, în calitate de secretară generală adjunctă a Guvernului, a fost desemnată prin Ordinul Secretariatului General al Guvernului din 9 aprilie 2024 să conducă grupul de lucru pentru achiziții publice din cadrul Cancelariei de Stat.
Totodată, ei au accentuat că grupul de lucru este compus din mai mulți membri, care sunt funcționari publici certificați în domeniul achizițiilor publice, decizia privind câștigătorul fiind luată în comun.
„Deciziile privind eligibilitatea și desemnarea câștigătorului sunt luate colectiv de acest grup, în baza unui raport de evaluare, nu la discreția unui singur membru, oricare ar fi funcția sa. Mai mult decât atât, atribuțiile președintelui grupului de lucru sunt reglementate clar de Legea nr. 131/2015 privind achizițiile publice. Acestea nu includ posibilitatea de a favoriza un operator economic. Atribuirea contractului s-a făcut exclusiv în baza documentației depuse și a conformității cu cerințele achiziției”, se arată în răspunsul oferit Ziarului de Gardă.
Astfel, potrivit Cancelariei de Stat, A.O. „Asociația Muzical-Corală” „a depus o ofertă completă, cu toate documentele solicitate”, și a propus un preț sub valoarea estimată: 1 331 000 lei în primul contract (dintr-o estimare de 1 400 000 lei) și 2 180 000 lei în al doilea (dintr-o estimare de 2 200 000 lei).
„Ambele contracte au fost atribuite în aceeași zi – 19 martie 2025 – în baza deciziilor grupului de lucru, conform legii. Atribuirea a fost urmată de încheierea contractelor și înregistrarea acestora la Trezoreria de Stat”, se precizează în răspunsul instituției.
A fost sau nu respinsă inițial oferta Asociației Muzical-Corale?
Conform datelor de pe platforma MTender, inițial ofertele asociației ar fi fost refuzate. La rubrica „calificarea participanților”, în cazul ambelor licitații, era indicat „Respins” la candidatura Asociației Muzical-Corale.


Cei de la Cancelaria de Stat ne-au spus însă că această etichetare „nu reflectă o decizie oficială de respingere, ci este doar o particularitate tehnică a modului de afișare”. În răspunsul Cancelariei se mai menționează că instituția „utilizează exclusiv platforma achizitii.md, care este interoperabilă cu alte 3 platforme de achiziții publice – MTender, e-licitație și yptender.md”.
La scurt timp după ce am trimis solicitarea, datele de pe platforma MTender au fost modificate, în loc de „Respins” fiind indicat „Învingător”.


Licitații de 3,5 milioane de lei, organizate de Guvern și câștigate de asociația mamei și fratelui unui deputat PAS
Două licitații organizate de Guvernul R. Moldova în valoare de circa 3,5 milioane de lei au fost câștigate de Asociația Muzical-Corală din Moldova, condusă de Elena Marian, mama deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian.
Conform datelor de pe site-ul Agenției Achiziții Publice, ambele contracte de achiziție au fost semnate la 19 martie 2025, iar la concursul public s-a înregistrat un singur candidat.
ZdG a consultat documentele aferente licitațiilor și a constatat că Tatiana Cucuietu este persoana responsabilă de organizarea acestora. Conform informațiilor din CV-ul său public, ea a ocupat funcția de director operațional/coordonator regional la PAS în perioada februarie 2020 – martie 2024. Din martie 2024, Cucuietu este secretar general adjunct al Guvernului R. Moldova.
Radu Marian a negat faptul că ar fi avut vreo legătură cu organizarea sau desfășurarea celor două licitații.
Elena Marian, directoarea asociației care a obținut contractele, ne-a spus că „nu face politică” și că asociația condusă de ea activează de mai bine de 20 de ani, timp în care a avut contracte și colaborări cu diferite organizații.