Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Explicație BBC: ce semnifică vestea…

Explicație BBC: ce semnifică vestea că Norvegia, Irlanda și Spania au anunțat că intenționează să recunoască statul palestinian

Sursa: cdn.newsapi.com.au

Prin recunoașterea Palestinei ca stat, Norvegia, Irlanda și Spania speră să dea un nou impuls unei idei promovate de mult timp de comunitatea internațională. Potrivit unui material explicativ al BBC, cea mai mare parte a lumii recunoaște deja Palestina ca stat, și anume peste 140 de țări din cele 193 de state membre ale ONU.

Prin decizia lor, Norvegia, Irlanda și Spania speră atât să exprime un sprijin simbolic pentru palestinieni, cât și să dea un nou suflu procesului politic, în opoziție cu războiul. Ele speră ca și alte țări europene să le urmeze exemplul.

Cu toate acestea, majoritatea țărilor occidentale consideră în continuare că recunoașterea palestiniană ar trebui să aibă loc numai după ce războiul se va încheia și Israelul va accepta un stat palestinian. Acesta este acum principalul obstacol.

Foto: BBC


Israelul, care are acum la putere cel mai conservator și mai naționalist guvern din ultimul deceniu, se opune cu tărie.

Decizia a trei țări europene de a recunoaște statul Palestina este importantă la nivel simbolic, dar nu va schimba situația de pe teren.

Pe 22 mai, prim-ministrul norvegian, Jonas Gahr Stoere, a declarat că Norvegia va recunoaște statul palestinian independent în speranța că acest lucru va contribui la aducerea păcii cu Israelul. Irlanda și Spania vor anunța, de asemenea, recunoașterea unui stat palestinian, au declarat mai multe surse pentru Reuters.

Membrii Uniunii Europene Slovenia și Malta au indicat, de asemenea, în ultimele săptămâni că intenționează să recunoască statul palestinian. Înainte de anunț, aproximativ 143 din 193 de state membre ale Națiunilor Unite au recunoscut un statul palestinian.

Țările europene au abordat problema diferit. Unii, precum Suedia, au recunoscut un stat palestinian în urmă cu un deceniu, în timp ce Franța nu intenționează să facă acest lucru decât dacă poate fi un instrument eficient pentru a face progrese către pace.