Experți despre un an cu Guvernul Gavrilița și implementarea programului „Moldova vremurilor bune”: „Până acum, PAS nu a fost solidar cu cetățenii, cu bugetarii”, „PAS a rupt această linie de demarcație între societatea civilă și Guvern” „Acestui Guvern îi lipsește mai multă coerență și încă nu și-a stabilit prioritățile”
Cabinetul de miniștri al R. Moldova a făcut luni, 8 august, bilanțul primului an de activitate. Prim-ministra Natalia Gavrilița și miniștri au vorbit despre cum au făcut față provocărilor și au trecut în revistă realizările Guvernului. Totodată, în cadrul evenimentului de prezentare a raportului „Un an de guvernare solidară cu oamenii”, prim-ministra a menționat că „ne așteaptă o iarnă grea cu multe încercări”.
Asfel, Ziarul de Gardă a întrebat mai mulți experți despre ce a reușit să facă Guvernul în primul an de mandat, cum și-a îndeplinit promisiunile electorale și cum s-a schimbat viața în R. Moldova odată cu învestirea Guvernului condus de Natalia Gavrilița.
„Trebuie să fim toleranți cu Guvernul”
Dorin Vaculovschi, expert IDIS „Viitorul” în problemele pieței muncii și politicilor sociale, afirmă că cea mare mare realizare a Guvernului Gavrilița este, în primul rând – scoaterea din izolare internațională a țării.
„R. Moldova a devenit stat candidat pentru aderarea la UE. Au început diverse încercări de reforme în domeniul justiție, protecției sociale. Însă, în același timp, toate aceste inițiative au fost însoțite de diverse provocări, proteste, pe care eu nu le înțeleg. Este foarte criticat contractul cu Gazpromul. Nu știu dacă socialiștii ar fi negociat un contract mai bun. Unica concesie pe care ar fi putut să o facă Dodon, Chicu sau Șor ar fi fost să transforme R. Moldova într-o gubernie a Rusie, și „la revedere Uniunea Europeană, independența și suveranitatea și bună ziua mizeria și mentalitatea sovietică de care noi nu putem scăpa”. Deci, din punctul acesta de vedere, salut eforturile guvernării actuale. Mult criticatul Andrei Spînu, îmi pare că face foarte multe. Cu rușii e foarte complicat să ai de-a face, mai ales în contextul evenimentelor din Ucraina. Uitați-vă ce se întâmplă, ei promit una, se înțeleg cu evacuarea grâului și a doua zi bombardează Odesa. Cum să stai de vorbă și să ai încredere în acești oameni?”, menționează Dorin Vaculovschi.
Cât despre punctele slabe ale Executivului actual, expertul și-ar dori să vadă „multă vizibilitate și comunicare”.
„Ei pierd competiția în ceea ce privește relațiile cu opoziția. Se află, într-o măsură oarecare, izolați. În comparație cu opoziția, care chiar venind cu acuzații nefondate, acestea sunt vizibile. Mai mulți cred acestor acuzații decât eforturilor pe care le face actuala guvernare. Să fie mult mai vocali, mai multe acțiuni de propagare, colaborare cu presa…”, a subliniat expertul IDIS „Viitorul”
Întrebat dacă cetățenii trăiesc mai bine după un an, expertul a afirmat că acest lucru nu a fost posibil, în primul rând, din cauza crizei energetice.
„În situația în care prețurile la resursele energetice cresc, clar lucru că aceasta va declanșa anumite procese inflaționiste. După cum știți, care mai mare inflație din țările din regiune a fost înregistrată în R. Moldova, deoarece noi am moștenit o conjunctură economică, suntem o economie vulnerabilă. O economie sănătoasă nu se creează timp de un an de zile (…) Nu putem să spunem că veniturile populației nu au crescut. Guvernarea este interesată de creșterea bunăstării. Dar trebuie să vedem ce facem cu provocările, care sunt mai mult de ordin extern decât de ordin intern. Aceste provocări trebuie privite ca un șoc la care noi trebuie să facem față, fiindcă șocul, de regulă, este de scurtă durată – un an, maxim doi, dar apoi totul va reveni la normal, la fel cum a fost cazul prețurilor la carburanți. Noi trebuie să fim toleranți (…). Dacă noi acum am începe să facem proteste, ne-am întoarce înapoi la o situație mult mai deplorabilă, la o subdezvoltare și la o economie de subzistență, ceea ce va genera în continuare exodul tinerilor din R. Moldova și subminarea dezvoltării economice”, spune Vaculovschi.
„Cel puțin până acum, PAS nu a fost solidar cu cetățenii, cu bugetarii”
Pe de altă parte, expertul economic Viorel Gîrbu notează drept „o realizare” schimbările de cadre din instituțiile publice, ceea ce, potrivit lui, poate fi privită ca o „reformă instituțională”.
„Totuși, în partea de reforme, PAS nu s-a manifestate foarte pregnant, nu am văzut anumite reforme dramatice, care într-adevăr să justifice agenda sau mesajul electoral cu care a venit anterior. Până a ajunge la putere, argumenta că totul este rău și corupt, dar ce a făcut PAS pentru a combate aceste scheme, nu este clar, îmi este greu să vin cu exemple concludente în acest sens. În principiu, PAS și-a pus controlul asupra tuturor autorităților. Eu mă așteptam să procedeze cum a făcut Saakașvili când a ajuns la putere. Să facă o reformă rapidă, timp de jumătate de an, care să fie diferită față de experiența anterioară a R. Moldova”, afirmă Viorel Gîrbu.
Potrivit expertului, deocamdată reformele sunt „cosmetice”, cu reorganizări și oameni noi, dar acesta subliniază că reorganizarea nu are sens în sine, dacă nu produce rezultate.
„Nu știu care sunt rezultatele: avem inflație galopantă, premise de înrăutățire a situației în următoarea perioadă, dar răspunsul autorităților momentan nu este clar (…). Datele anterioare arată o stagnare a sectorului bugetar. Salariile, în termeni reali, au scăzut. Cel puțin până acum, PAS nu a fost solidar cu cetățenii, cu bugetarii. În domeniul social, cea mai ignorată categorie a fost familiile cu copii. Au fost anumite ajustări, dar categoria respectivă nu a fost vizată de PAS, creșterile indemnizațiilor au fost minime.
Deși a fost un mesaj social pronunțat despre creșterea pensiilor, în termeni reali această creștere nu s-a văzut așa de mult, de vină fiind inflația. Dar să nu uităm că cu inflația cresc și veniturile bugetare, deci ar fi putut face o redistribuire. Vorbesc despre fenomene care încă se manifestă în timp, deci poate PAS nu a avut timp să-și arate prezența (…). În privința inflației, noi auzim doar declarații, nu anumite rezultate sau control”, a spus Gîrbu.
Expertul a criticat și componența Executivului, care, potrivit lui, și-ar fi luat un „alai” de reprezentanți ai societății civile, lucru care ar fi înclinat discursul public în favoarea guvernării.
„I-a băgat la guvernare și prin aceasta a neutralizat orice fel de critică care poate veni din parte organizațiilor nonguvernamentale. Și-a creat o anumită orchestră care se prezintă fals ca fiind reprezentanți ai societății civile și caracterizează fals guvernarea PAS, dar ei sunt tot acolo. PAS a rup această linie de demarcație între societatea civilă și Guvern și, de fapt, a corupt societatea civilă pentru a-și asigura un anumit suport și o imagine falsă din parte celor care ar trebui să fie critici la adresa guvernării (…). PAS a corupt o parte din elită, din reprezentanții cei mai vizibili ai societății civile, i-a băgat la guvernare și creează o imagine falsă asupra acelor procese și fenomene care au loc în R. Moldova”, susține expertul economic.
„Anumiți reprezentanți ai societății civile fac lobby acestui partid politic și zic că inflația în R. Moldova este astfel pentru că o importăm. Nu este corect. Doar în Turcia inflația este mai mare ca la noi. Această situație merită o analiză profesionistă, nu anumite referințe teoretice la posibili factori. PAS nu a gestionat această situație și nu dat un răspuns despre cauze, iar dacă nu poți pune diagnosticul corect, nu poți trata boala (…) Cam asta face, se spală pe mâini că sunt fenomene de care PAS nu răspunde. Pe lângă inflație, politica monetară a Băncii Naționale care este agresivă față de mediul de afaceri (…). Așteptările, totuși, sunt destul de negative privind modul în care va arăta economia națională în perioada următoare, iar acest lucru este imputabil PAS-ului”, mai spune Viorel Gîrbu.
Un altă dimensiune problematică, potrivit expertului, rămâne accesul la date. Acesta susține că PAS nu a crescut transparența gestiunii bugetare.
„Avem un sistem de gestiune al finanțelor publice, dar nu este vizibilitate. Indicatorii raportați undeva, pe paginile ministerelor nu le vezi. Este un instrument care formal există dar nu se aplică. Iar în lipsa acestui instrument este greu să înțelegi cu ce se ocupă ministerele. În privința transparenței și monitorizării activității Guvernului nu s-a schimbat mare lucru, PAS nu a făcut nimic”.
„Acestui Guvern îi lipsește mai multă coerență și cred că încă nu și-a stabilit prioritățile”
Expertul în politică, Veaceslav Berbeca declarară că primul an de mandat al Guvernului Gavriliță a fost dificil „fiindcă peste criza energetică s-a suprapus războiul din Ucraina, iar acum inflația”. Totuși, expertul amintește despre „multele promisiuni electorale”, care nu au „prea ajutat cu atâta probleme”.
„În general, au reușit să facă față marilor probleme cu care ne-am confruntat, cu criza energetică, cu problema refugiaților. Nu trebuie să uităm că am reușit să obținem statutul de țară candidată la aderare la UE, mare parte fiind datorată eforturilor actualei guvernări”, susține Veaceslav Berbeca.
Pe de altă parte, expertul atrage atenția că „sunt un șir de probleme care trebuiesc rezolvate”.
„Acest Guvern trebuie să funcționeze în regim de „pompieri”, nonstop, iar asta se trage de la faptul că multe probleme vin din trecut. Totodată, cred că acestui Guvern îi lipsește mai multă coerență și că încă nu și-a stabilit prioritățile. Aici m-aș referi și la „capitalul uman” , unde cred că sunt mai multe lucruri care ar trebui modificate (…). Din acest punct de vedere este o problemă foarte mare din perspectiva elaborării politicilor. Guvernul actual încă nu a stabilit care sunt principalele domenii cărora să le atragă atenția. Când promiți foarte mult, așteptările sunt foarte mari iar rezultatele modeste…”, potrivit lui Berbeca.
Prim-ministra, la raport: „Da, ne așteaptă o iarnă grea cu multe încercări pentru care ne pregătim de pe acum”. Principalele declarații ale miniștrilor din Guvernul Gavrilița, la un an de mandat
Membrii Guvernului R. Moldova, condus de Natalia Gavrilița, au prezentat luni, 8 august, raportul unui an de activitate, intitulat „Un an de guvernare solidară cu oamenii”. Prim-ministra Natalia Gavrilița a vorbit despre realizările guvernului pe care-l conduce și despre planurile asupra cărora se lucrează. De asemena, membrii Cabinetului de miniștri au vorbit despre succesele pe fiecare domeniu în parte și despre proiectele de viitor.
În debutul ședinței de la Guvern, prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat că Guvernul are pârghii limitate în fața crizelor din țară deoarece acestea ar fi „de natură globală”. Gavrilița repetă că „ne așteaptă o iarnă grea cu multe încercări pentru care ne pregătim de pe acum”.
„Lumea de azi este foarte diferită de lumea de la momentul când am preluat guvernarea. Mulți oameni o duc foarte greu la noi în țară, iar noi avem pârghii limitate din simplu motiv că multiplele crize cu care luptăm sunt de natură globală și afectează până și cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, inclusiv țări cu mult mai bogate decât R. Moldova.
Atunci când prețurile la energie au crescut, în toamna anului trecut, am venit cu un amplu pachet de compensare a facturilor majorate și am extins numărul beneficiarilor. Atunci când agricultorii noștri s-au aflat în dificultate, am reușit să compensăm parțial prețul la motorină și am crescut cu 60% fondul se subvenționare. Când producătorii noștri au pierdut piețe de desfacere, am obținut creșterea cotelor de export către UE pentru mai multe produse. (…) Am reușit să pornim reforma în justiție, se deblocăm asistența externă, să demarăm ample proiecte de infrastructură și dezvoltare regională. (…) Eforturile noastre au fost văzute și în afara țării. Obținerea statului de țară candidat la aderarea la UE reflectă credibilitatea de care ne bucurăm după ani de izolare diplomatică.
(…) Nu suntem rupți de realitatea, am efectuate vizite în teritoriu. (…) Știm că prin măsurile pe care le-am dispus nu am putut lua cu totul povara facturilor mai mari sau a prețurilor crescute pentru bunuri de primă necesitate de pe umerii celor mai vulnerabil. (…) Da, ne așteaptă o iarnă grea cu multe încercări pentru care ne pregătim de pe acum”, a spus Gavrilița.
La 6 august 2021, la Președinție, a avut loc ceremonia de învestire a Guvernului condus de Natalia Gavrilița. Atunci Guvernul Gavrilița anunța că, în primele luni de mandat, va prioritiza patru direcții de activitate: gestionarea eficientă a crizei sanitare cauzate de pandemia de COVID-19, demararea reformei justiției și pachetul anti-corupție, creșterea veniturilor populației și protecția socială a grupurilor vulnerabile și restabilirea finanțării externe.