Expert-Grup recomandă autorităților retragerea măsurii cu privire la plafonarea taxelor locale
Organizația neguvernamentală Expert-Grup recomandă autorităților retragerea măsurii cu privire la plafonarea taxelor locale pentru anul 2021 și pregătirea unor măsuri împreună cu Autoritățile Publice Locale (APL), de asigurare a stabilității mediului de afaceri pentru anul 2022.
Potrivit instituției, Implicațiile în regimul de taxe au un caracter complex care afectează mediul de afaceri, nivelul de finanțare a APL-urilor, precum și raporturile politice și administrative dintre nivelul central și local.
„Orice intervenție în sistemul de taxe, inclusiv cel local, nu poate avea loc fragmentar, fără a ține cont de întreg spectrul de implicații. În al doilea rând, nu este bine ca modificările să aibă loc de pe poziție de forță, ci să se bazeze pe o colaborare și cooperare cu APL-urile, pentru a găsi cea mai bună soluție. De asemenea, în acest context este bine să se pornească de la premisa ca politicienii și administrațiile de la nivel local sunt la fel de responsabile ca și cele de la nivel central”, se arată într-un comunicat al instituției.
Potrivit Expert-Grup, din moment ce în procesul acestor propuneri nu au fost respectate principiile enunțate mai sus, organizația consideră că „este judicios ca această măsură să nu fie aplicată în 2021, astfel încât să existe suficient timp pentru a elabora o soluție acceptabilă pentru toate părțile, inclusiv pentru agenții economici”.
Totodată, în susținerea acestei amânări, organizația vine și cu câteva observații de ordin tehnic.
„Prima chestiune ține de faptul că în prezent printre taxele locale există și câteva plăți care mai curând sunt o plată pentru utilizarea proprietății (dreptului), o plată pentru un serviciu, plăți regulatorii. Prin urmare, pentru început este bine de avut o claritate asupra acestor taxe și de dezvoltat baza legală pentru stabilirea acestora de către APL-uri. De exemplu, nu vedem niciun sens în plafonarea taxei de piață, aplicarea simbolicii locale”.
Atât Constituția Republicii Moldova, cât și Carta Europeană a Autonomiei Locale, prevăd stabilirea cotelor taxelor locale de către autoritățile publice locale în limitele legii. Dreptul legiuitorului de a stabili unele limite a taxelor locale este indicat inclusiv în conținutul raportului explicativ care însoțește Carta Europeană a Autonomiei Locale, unde se explică că legislațiile centrale sau regionale pot fixa limite generale pentru împuternicirile colectivităților locale în materie fiscală.
Pe 23 noiembrie premierul Ion Chicu a anunțat că nu va renunța la ideea de a plafona taxele locale.
Astăzi, 27 noiembrie, mai mulți primari din R. Moldova au protestat în fața Ministerului Finanțelor, iar ulterior au mers în fața Guvernului pentru a-și manifesta nemulțumirile față de inițiativa Guvernului de a plafona/exclude taxele locale.
Aleșii locali susțin că poziția Ministerului Finanțelor în raport cu această inițiativă este total neîntemeiată și ilegală.