Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Expert, despre probabilitatea de a…

Expert, despre probabilitatea de a fi deschise negocierile de aderare la UE: „Toate condițiile sunt îndeplinite pentru ca să existe un vot de susținere pentru țara noastră”

Sursa foto: Radio Chișinău

Nu s-a observat reticență din partea țărilor membre ale Uniunii Europene față de începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova. Declarațiile au fost făcute de către Mihai Mogâldea, director adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, în cadrul emisiunii Dialog European de la Radio Chișinău.

Expertul a explicat că raportul Comisiei Europene din luna noiembrie a arătat „clar” că sunt îndeplinite toate condițiile ca R. Moldova să înceapă negocierile de aderare la UE.

„Din partea Comisei Europene ca instituție-cheie în procesul decizional din UE nu există obiecții la adresa țării noastre”, subliniază Mihai Mogâldea.

Acesta a menționat că există câteva țări membre ale UE care și-au arătat anterior reticența față de inițierea negocierilor pentru Ucraina și Georgia, dar nu și pentru R. Moldova.

„Problema vine de la unele state membre care în ultimele săptămâni și-au arătat reticența față de deschiderea negocierilor cu Ucraina și există anumite voci care spun că există o reticență și pentru oferire statului de țară candidată și pentru Georgia.

Cel puțin până la ora actuală nu am auzit ca să existe reticență din partea țărilor membre UE față de R. Moldova. […] Toate condițiile sunt îndeplinite pentru ca să existe un vot de susținere pentru țara noastră în marja acestui eveniment”, a subliniat Mihai Mogâldea.

Astfel, acesta consideră că R. Moldova va fi „beneficiara unei decizii pozitive pentru deschiderea negocierilor de aderare care va veni, fie acum în decembrie, fie cel târziu în luna martie”.

„Cred că termenul limită pentru deschiderea acestor negocieri va fi luna martie, dacă nu se reușește acum în luna decembrie. Cred că există șanse destul de bune ca să reușim acest lucru și săptămâna viitoare”, a punctat expertul.

Decizia finală privind începerea negocierilor cu R. Moldova va fi luată de către statele membre la reuniunea Consiliului European, care se va desfășura în perioada 14-15 decembrie.