Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ex-președintele Igor Dodon, mesaj de…

Ex-președintele Igor Dodon, mesaj de felicitare adresat lui Vladimir Putin cu ocazia împlinirii a 70 de ani: „Îi doresc sănătate, viață lungă și prosperitate”

Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, acuzat de corupere pasivă și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei „organizații criminale”, l-a felicitat pe președintele Federației Ruse Vladimir Putin, care a dispus pe data de 24 februarie invadarea Ucrainei, cu ocazia aniversării a 70 de ani.

„Cu mare respect și din toată inima, îl felicit cu ocazia acestei date glorioase și îi doresc sănătate, viață lungă și prosperitate. Vladimir Vladimirovici este un om de stat remarcabil, care și-a câștigat încrederea și un înalt prestigiu internațional, inclusiv în rândul populației țării noastre, după cum o demonstrează numeroase sondaje de opinie (…). În aceste vremuri dificile, doresc, distinsului Vladimir Vladimirovici, și întregului popor rus frățesc, putere, fermitate și credință”, se arată în mesajul publicat de Igor Dodon.

Totodată, președintele Federației Ruse a fost felicitat de către președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, și de dictatorul nord-coreean, Kim Jong-un, printre puținii lideri de state care au venit cu mesaje de felicitare într-un moment în care Rusia este izolată internațional, din cauza războiul pe care l-a declanșat în Ucraina la 24 februarie.

„Vă rog să acceptați cele mai calde felicitări cu ocazia aniversării a 70 de ani. Fiind un adevărat lider al unei mari puteri, ați luat decizii dificile și bine chibzuite pentru a asigura dezvoltarea independentă a Federației Ruse, pentru a proteja tradițiile și valorile poporului rus (…). Sunt convins că, împreună, Minsk și Moscova vor răspunde în mod adecvat provocărilor globale și vor atinge un nou nivel de parteneriat strategic”, a declarat Alexandr Lukașenko.

În mesajul său, Kim Jong-un a lăudat comportamentul liderului rus în fața „provocărilor și amenințărilor” din partea SUA și a lăudat conducerea acestuia, potrivit agenției oficiale Korean Central News Agency (KCNA), citată de Sky News.

„Astăzi, Rusia apără în mod eficient demnitatea statului și interesele sale fundamentale de provocările și amenințările din partea SUA și a forțelor sale vasale. O astfel de realitate este de neconceput fără conducerea dvs. distinsă și voința puternică”, a spus liderul nord-coreean.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. De atunci, sute de sate și orașe din Ucraina au fost distruse de rachetele rușilor, iar sute de mii de oameni au fost nevoiți să-și părăsească casele pentru a se salva din calea războiului.

Pe 30 septembrie, liderul de la Kremlin a anunțat anexarea ilegală a teritoriilor ocupate din Ucraina, după „referendumurile” criticate de comunitatea internațională, pe care rușii le-au organizat în perioada 23 – 27 septembrie în Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Consiliul Europei a condamnat anexarea ilegală a acestor teritorii menționând că „Crimeea, Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk sunt Ucraina”.