Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ex-premierul Ion Chicu s-a lansat…

Ex-premierul Ion Chicu s-a lansat în campania pentru prezidențiale

Captură de ecran ZdG. Video: Ion Chicu/ Facebook

Fostul prim-ministru Ion Chicu s-a lansat în campania electorală pentru alegerile prezidențiale în calitate de candidat din partea Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM). Evenimentul de lansare a avut loc pe 22 septembrie, în fața Curții Constituționale.

„PDCM înțelege foarte bine importanța pentru țară a acestor alegeri și din această cauză ne-am asumat responsabilitatea de-a participa și învinge la acest scrutin crucial. Purtăm responsabilitatea în fața fiecărui cetățean al R. Moldova, indiferent de referințele sale politice, dar în mod special în fața acelor oameni, care-și leagă mari speranțe ca aceste alegeri să aducă schimbarea, să aducă o viață mai bună pentru moldoveni.

(…) Nu aș fi acceptat niciodată să concurez pentru o poziție atât de responsabilă pentru țara noastră cum este cea de președinte, dacă nu aș avea pregătirea necesară, încrederea în forțele proprii și potențial, dar și susținerea dumneavoastră, colegii mei din echipa Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei”, a declarat Ion Chicu le evenimentul de lansare.

Discursuri au ținut mai mulți colegii ai fostului premier, printre care și Ion Cojocari, vicepreședintele partidului condus de Chicu și vicepreședinte al raionului Glodeni.

„Sunt alături de colegii mei ca să-mi arăți susținerea față de candidatura lui Ion Chicu la funcția de de președinte al Republicii Moldova și totodată am încrederea că odată ce va fi ales în această funcție, vom merge mai departe în promovarea și păstrarea tradițiilor și obiceiurilor, a familiei tradiționale, a credinței noastre pe care nu le am inventat noi, dar au fost lăsate ca moștenire de înaintașii noștri cu sfințenie. Noi avem obligație morală să ducem mai departe ceea ce au făcut ei – în lupta pentru limbă, pentru credință pe acest pământ”, a afirmat Cojocari.

Candidatura lui Ion Chicu a fost înregistrată de Comisia Electorală Centrală (CEC), sâmbătă, 21 septembrie.

Pe 20 septembrie a început campania electorală pentru participanții la referendumul republican constituțional și candidații la funcția de președinte al R. Moldova din 20 octombrie 2024.

Alegerile pentru funcția de președinte al R. Moldova vor fi organizate pe data de 20 octombrie 2024, în aceeași zi cu referendumul la care cetățenii vor fi întrebați dacă susțin aderarea țării la Uniunea Europeană.

Ion Chicucandidat al Partidului Consolidării și Dezvoltării Moldovei

În 2005, în timpul guvernării comuniste, Ion Chicu a fost numit director al Direcției generale reforme structurale a Ministerului Economiei și Comerțului.

Tot în 2005, a devenit consilier al prim-viceprim-ministrei Zinaida Greceanîi, funcție pe care a deținut-o doar patru luni, pentru că a fost desemnat viceministru al Finanțelor. În 2008,  revine alături de Zinaida Greceanîi, când aceasta devine prim-ministră, Chicu fiindu-i consilier pe probleme economice și politică externă până în septembrie 2009, când comuniștii pierd puterea.

Revine la Ministerul Finanțelor la începutul anului 2018, fiind promovat de Partidul Democrat din Moldova. Inițial, ocupă poziția de secretar general de stat, iar la sfârșitul aceluiași an este numit ministru. Pleacă din funcție în iunie 2019, atunci când PDM pierde puterea, aceasta fiind preluată de Blocul „ACUM”.

După ce Guvernul condus de Maia Sandu a căzut, Ion Chicu a fost înaintat de Dodon la funcția de prim-ministru și învestit în funcție cu votul acelorași deputați socialiști și democrați.

După înfrângerea lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale, cu o zi înaintea învestirii în funcție a Maiei Sandu, Ion Chicu și-a anunțat demisia din fruntea Guvernului.

În martie 2021, alături de foștii miniștri Viorica Dumbrăveanu și Anatol Usatîi, creează Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei. 

La alegerile parlamentare anticipate din vara lui 2021, partidul condus de Chicu a obținut un scor de 0,43%.