Principală  —  IMPORTANTE   —   Ex-deputatul transfug care declarase că…

Ex-deputatul transfug care declarase că aleșii poporului încearcă să „supraviețuiască” cu salariul, trimis în instanță pentru îmbogățire ilicită

Sursa: tribuna.md

Dosarul în care fostul deputat transfug, Sergiu Stati este învinuit de îmbogățire ilicită a fost trimis în instanță. Ziarul de Gardă a identificat dosarul înregistrat la data de 11 octombrie, după ce Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a unui fost deputat în Parlament, fiindu-i incriminată săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită.

Reamintim că în aprilie 2023, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat o diferență vădită între proprietatea dobândită şi veniturile obținute de către fostul deputat transfug Sergiu Stati, în perioada 2015 – 2016, în valoare de peste 2 milioane de lei. ZdG a scris anterior că Stati s-a făcut remarcat printr-o declarație, făcută după ce părăsise PCRM, când a afirmat că salariul de deputat ajunge doar pentru „a supraviețui”.

Potrivit investigațiilor, în perioada februarie 2014 – iulie 2019, învinuitul, deținând mandatul de deputat în cadrul Parlamentului Republicii Moldova și, ulterior, ambasador cu misiuni speciale, a deținut personal, precum și prin intermediul rudei apropiate, bunuri valoarea cărora a depășit substanțial, adică cu 1 976 392 lei, mijloacele dobândite din sursele licite de venit. 

Controlul averii și intereselor personale în privința fostului deputat și ambasador cu misiuni speciale a fost inițiat în martie 2020, în urma stabilirii de către inspectorul de integritate existenței unei bănuieli rezonabile de încălcare a regimului juridic al averii şi intereselor personale..

Pentru infracțiunea comisă legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la 400 000 la 500 000 lei sau cu închisoare de la 7 la 15 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

„Totodată, în scopul garantării executării pedepsei și confiscării speciale, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor imobile și mijloacelor bănești, valoarea cumulată a cărora acoperă diferența constată și amenda pe care o riscă, inclusiv un bun imobil cu valoarea de peste 1,4 milioane de lei, 44800 de euro și 34900 de dolari în numerar”, scrie PA.

ZdG a relatat anterior despre averea celor 13 deputați, inclusiv Sergiu Stati care au părăsit, în 2015, Partidul Comuniștilor din R. Moldova, iar ulterior au aderat la Partidul Democrat. Aceștia au fost cercetați penal pentru îmbogățire ilicită, dar dosarul a fost clasat la sfârșit de ianuarie 2023. 

Averile de milioane și afacerile foștilor deputați transfugi, cercetați penal pentru îmbogățire ilicită

Sergiu Stati a intrat în Parlament, în 2005, pe listele PCRM. După ce a părăsit formațiunea, în 2016 și-a luat un apartament de 105,8 metri pătrați, care l-a costat peste 555 de mii de lei. Blocul în care se află apartamentul lui Stati este situat la hotarul orășelului Durlești cu municipiul Chișinău, scria Ziarul Național, care preciza că locuința are două etaje.

El mai deținea un apartament de 50 de metri pătrați, achiziționat în 1998, în valoare de 276 de mii de lei, potrivit ultimei sale declarații de avere, depusă în martie 2019. Tot pe durata mandatului de deputat, în 2018, Sergiu Stati și-a cumpărat în leasing o Skoda Octavia pentru care a achitat puțin peste 14 mii de euro. 

În anii 2006-2008, a fost ambasador al Republicii Moldova în Ucraina, iar în perioada mai-noiembrie 2009 – ambasador în Turcia.