Principală  —  IMPORTANTE   —   Evoluțiile pe agenda europeană a…

Evoluțiile pe agenda europeană a R. Moldova, discutate de premierul Dorin Recean cu Stella Kyriakides, comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară

Sursa foto: gov.md

Cooperarea moldo-comunitară în vederea consolidării sistemului național de sănătate, precum și evoluțiile pe agenda europeană a R. Moldova au fost discutate la întrevederea prim-ministrului Dorin Recean cu Stella Kyriakides, comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară, se spune într-un comunicat al Guvernului.

Oficialii au accentuat „importanța sporirii sprijinului UE în cadrul instrumentelor de cooperare, continuarea renovării infrastructurii de sănătate, dotarea instituțiilor medicale, precum și transformarea digitală a sistemului”.

De asemenea, părțile s-au referit la asistența medicală transfrontalieră și suplimentarea eforturilor pentru menținerea și dezvoltarea resurselor umane în sistemul de sănătate.

„Șeful Executivului și-a exprimat recunoștința pentru asistența acordată țării noastre de Uniunea Europeană în domeniile cheie, menționând că expertiza și sprijinul UE sunt esențiale la etapa în care R. Moldova își aliniază legislația națională și se pregătește pentru următorii pași în parcursul său european. Potrivit premierului, o prioritate pentru Executiv rămâne construirea unui sistem de sănătate conform standardelor europene, care să răspundă necesităților cetățenilor și să ofere servicii de calitate la prețuri echitabile”, se spune într-un comunicat al Guvernului.

Marți, 9 iulie, comisara Stella Kyriakides și ministra Sănătății, Ala Nemerenco, vor semna asocierea R. Moldova la Acordul de achiziție publică comună al UE pentru contramăsurile medicale. Creat în 2014, „mecanismul de achiziție publică comună al UE permite țărilor participante să achiziționeze împreună contramăsuri medicale, asigurând în același timp acces și preț echitabil, precum și îmbunătățirea securității aprovizionării și a pregătirii pentru amenințările grave la adresa sănătății. În prezent, la acest mecanism participă 37 de țări”.