Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Eurovision 2024: Concurentul olandez Joost…

Eurovision 2024: Concurentul olandez Joost Klein a fost descalificat

Foto: Sarah Louise Bennett / EBU

Artistul olandez Joost Klein a fost descalificat de la concursul Eurovision în urma unui incident din culise. Interpretul a fost trimis acasă după ce o femeie din echipa de producție a depus o plângere de intimidare la poliția suedeză, informează BBC.

Într-o declarație, organizatorii concursului au spus că „nu ar fi potrivit ca el să continue participarea la concurs” în timp ce are loc procesul juridic.

Klein se număra printre favoriții la câștigarea concursului cu piesa sa, Europapa.

Un imn techno pro-Europa, acesta a fost dedicat tatălui său, pe care l-a pierdut de cancer la vârsta de 12 ani. Acum, la 26 de ani, cântărețul îi promisese tatălui său că într-o zi va ajunge pe scena Eurovision.


Vestea suspendării sale a apărut vineri după-amiază, în timpul primei repetiții generale pentru marea finală televizată de sâmbătă. Recuzita lui Klein era montată pe scenă, în interiorul Malmö Arena, când un manager de producție a indicat că ar trebui să fie îndepărtată. Cântecul său a fost apoi omis fără nicio explicație, iar Eden Golan, concurenta din Israel, care era următoarea în ordinea de sosire, i-a luat locul.

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU), care organizează evenimentul, a emis ulterior o declarație în care a precizat că „investighează un incident care a fost raportat și care l-a implicat pe artistul olandez”.

Sâmbătă, poliția suedeză a confirmat că un bărbat a fost reclamat pentru că a făcut „amenințări ilegale” la Malmö Arena, după semifinala de joi.

„Poliția a luat toate măsurile esențiale de anchetă și i-a interogat pe suspect, pe reclamant și pe martori”, a declarat un purtător de cuvânt.

Ulterior, EBU a confirmat că Klein nu va participa la marea finală de sâmbătă.

„Menținem o politică de toleranță zero față de comportamente nepotrivite la evenimentul nostru și ne angajăm să oferim un mediu de lucru sigur și securizat pentru tot personalul de la concurs. Având în vedere acest lucru, comportamentul lui Joost Klein față de un membru al echipei este considerat o încălcare a regulilor Concursului”, au spus ei.

Organizatorii au subliniat, de asemenea, că „spre deosebire de unele rapoarte din mass-media și de speculațiile din rețelele sociale, acest incident nu a implicat niciun alt artist sau membru al delegației”.