Principală  —  IMPORTANTE   —   Europa Liberă: Procuratura îi pregătește…

Europa Liberă: Procuratura îi pregătește dosar penal pentru trădare de patrie generalului Gorgan, suspectat de spionaj în favoarea Rusiei

Sursa: The Insider

Procuratura Generală (PG) cere detalii de la Serviciul Informații și Securitate (SIS) pentru a deschide un dosar penal pe numele fostului șef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, suspectat că ar fi fost informator al serviciilor secrete rusești. Pe 6 iunie, ofițerii SIS ar trebui să transmită Procuraturii Generale un răspuns, după care procurorii vor decide dacă deschid un dosar penal în baza articolului 337 al Codului Penal – „trădare de patrie”, afirmă sursele Europei Libere din ambele instituții.

PG a comunicat pentru ZdG că „a luat act de informațiile apărute în spațiul public și examinează veridicitatea acestora, iar mai multe detalii nu putem oferi”, a comunicat procuratura.

Reamintim că ex-șeful Statului Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan, a devenit subiectul unei investigații „The Insider” , care a scris că Gorgan ar fi informator pentru Serviciul de informații militare a Forțelor Armate a Federației Ruse (GRU), Autorii investigației susțin că au intrat în posesia corespondenței de pe Telegram a lui Gorgan cu colonelul directoratului principal de spionaj din Rusia, Alexandr Makarov.

În material s-a stipulat că Gorgan raporta în mod regulat despre situația politică din Moldova și a transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean al Apărării, care au cumpărat echipament militar și obuze pentru forțele lor armate, dar și alte informații ce țin de securitatea statului.

Ulterior, veridicitatea informațiilor deținute de „The Insider” a fost confirmată de către SIS.

Și Ministerul Apărării a reacționat la scurt timp: „(…) Toate informațiile care au apărut în investigație sunt atent verificate și analizate de specialiștii noștri în cooperare cu alte instituții ale statului (…). Armata Națională a demonstrat în ultimii doi ani că este hotărâtă să întărească sectorul de apărare pentru a asigura pacea în R. Moldova și siguranța cetățenilor. Nu vom permite ca Armata Națională să fie folosită de trădători de țară împotriva interesului național. Armata Națională se subordonează nemijlocit Comandantului Suprem al Forțelor Armate și servește Patria”, se spune într-un comunicat al Ministerului”, se arată într-un comunicat al Ministerului.

Contactat de ZdG pentru a comenta acuzațiile aduse fiului său, Alexandru Gorgan s-a arătat sceptic de probele prezentate în investigația jurnalistică. „Dreptul de a acuza și a spune că e trădător, agent străin, trebuie să fie demonstrat în judecată, dar nu de jurnaliștii care l-au numit în tot felul, inclusiv și pe mine.”

Cine este Igor Gorgan, ex-șeful Statului Major, acuzat de colaborare cu Rusia. Fost membru PLDM premiat de NATO. Reacția tatălui său, fost viceministru al Apărării: „Dacă este vinovat, să răspundă” vs. „Eu gândesc că asta-i un show politic”